Nedelja 19. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
Ličnost nedelje
11.07.-17.07.2016.

Bastijan Švajnštajger

Rođen je 1. avgusta 1984. u Kolbermoru, gradiću na samom jugu pokrajine Bavarske, u istoj bolnici u kojoj je svetlo dana ugledao i Pol Brajtner, jedan od najboljih igrača u istoriji Bajerna. Njegovo ime je skraćena verzija imena Sebastijan. Mnogi se bave i njegovim prezimenom, a opšte je mišljenje da ono dolazi od zanimanja njegovih predaka, s obzirom na to da "schnjein" na nemačkom znači svinja, a "steiger" štala, pa bi se u duhu srpskog jezika moglo prevesti kao svinjogojac.

Međutim, prezime Švajnštajger nije toliko neuobičajeno u Bavarskoj, a Bastijan je pripadnik porodice koja se nekada verovatno bavila uzgojem svinja. Njegovi roditelji imaju prodavnicu opreme za skijanje u Oberaudorfu. I Bastijan je zamalo postao skijaš, ali odustao je od tog sporta zato što skijaši uvek moraju da nose mnogo stvari na sebi, kao i zbog toga što je na planini uvek hladno. Posle fudbala velika strast mu je i košarka. Iako je visok 183 centimetara postojala je ideja da zbog sponzora zaigra za košarkašku sekciju Bajerna iz Minhena.

Međutim, zbog straha od povrede, odustao je. Poštovanje prema ovom klubu Bastijan je pokazao i kada je nosio majicu sa likom Svetislava Pešića dok su putovali u Brazil na Svetsko prvenstvo. Fudbal je počeo da trenira zbog starijeg brata Tobijasa, koga je u međuvremenu nadmašio. Kao šestogodišnjak zaigrao je u lokalnom Oberaudorfu, a pre dolaska u najveći nemački klub nastavio je sa sportskim školovanjem u obližnjem Rozenhajmu. Član Bajerna postao je 1. jula 1998. Bastijan kaže da mu brat ne zavidi nimalo.

- Tobijas apsolutno nije ljubomoran. Obojica bismo voleli da igramo jedan protiv drugoga. Ja bih takođe voleo da budemo u istom timu, ali to će biti teško.

Karijere braće Švajnštajger na kratko su se spojile kada je Tobijas igrao za rezervni tim Bajerna. Bastijan voli bubnjeve, po kojima često voli da udara na raznim slavljima. Obožava salatu sa čipsom od ćuretine i goveđi file. O tome koliki je gurman govori i činjenica da je uzimao časove kuvanja od glavnog kuvara Bajerna, Alfonsa Šuhbeka. Najomiljeniji je fudbaler nemačke kancelarke Angele Merkel. Pre Ane Ivanović, fudbaler je bio sedam godina u vezi sa Sarom Brandner, minhenskom manekenkom. Njih dvoje su se upoznali 2007. u šopingu u ovom nemačkom gradu, a zatim su se slučajno sreli na odmoru na Ibici i tu započeli vezu. A zatim je posle sedam godina "Bild" objavio fotografiju kako se sa Anom Ivanović šeta po Njujorku držeći se za ruke. Tajnu njihovog upoznavanja otkrio je košarkaški trener Svetislav Pešić.

- Moj prijatelj Bastijan i Ana Ivanović su u emotivnoj vezi, upoznala ih je moja ćerka Ivana. Neka se deca vole i drže za ruke - rekao je Svetislav tada.

Neki nemački mediji su mu zamerili da je zbog naše teniserke ostavio Saru. Međutim, on se nije oglašavao već je na kopački utisnuo srpsku trobojku i na srpskom jeziku napisao "dušo". U dogovoru sa suprugom skućio se u luksuznoj grofoviji u najluksuznijem delu Engleske, Češiru. Lični moto mu je: "Nikad ne gubi veru" i veliki je ljubitelj filmova. Ako on to bude želeo, Švajnštajger, kako je rekao ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, može da postane i naš državljanin. Trenutno igra u Mančester Junajtedu.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online