Nedelja 26. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
Ličnost nedelje
18.07.-24.07.

Redžep Tajip Erdogan

Nimalo privlačna fotografija turskog predsednika koji je posle neuspelog vojnog puča i drastičnih mera koje je poduzeo - od uvođenja vanrednog stanja i najave povratka smrtne kazne do hapšenje na hiljade pripadnika vojske, pravosuđa i profesora - na tragu zavođenja ličnog terora u Turskoj.

Oni koji prate politički razvoj Erdogana ističu da neprikosnoveni turski lider poslednje decenije živi u uverenju da će Turska od regionalne sile postati država vodilja svekolikog islamskog sveta. Sultan, kako ga zovu zbog autoritarnog vođenja politike, ali i raskošnog ličnog života, po svemu sudeći se preigrao.

Sada je u ratu protiv univerzalne konvencije o ljudskim pravima, protiv dela sopstvene vojske i naroda koji nisu oduševljeni da Turska posle skoro jednog veka postojanja, svakim danom Erdoganovog demagoškog upravljanja, gubi na sekularnosti i demokratiji, dok su zatvori širom zemlje sve puniji njegovih neistomišljenika.

I sam Erdogan je okusio teskobu zatvorske ćelije kada je 1999. osuđen na deset, a odslužio četiri meseca zatvora zbog širenja verske mržnje. Sud je tako procenio njegovo recitovanje stihova "džamije su naše kasarne, minareti su naši bajoneti, a vernici vojska". Prethodno je bio uspešni gradonačelnik Istanbula, a metropolu na Bosforu učinio je čistijom i sa strogom zabranom pušenja i točenja alkohola.

Kada Stranka blagostanja i Stranka vrline, kojima je do tada pripadao, bivaju zabranjene zbog kršenja sekularnih zakona, Erdogan osniva Partiju pravde i razvoja s kojom od 2002. ne zna za poraz. Od tada je, po starom oprobanom receptu slabih demokratija i autoritarnih vođa, čas predsednik, čas premijer.

Čovek koji vodi naciju od 75 miliona duša, a sanja o Osmanskom carstvu, danas ima ličnu imovinu koja se procenjuje na 139 miliona funti. Turski opozicioni mediji svojevremeno su pisali da je prvi milion stekao dok je bio gradonačelnik i organizovao humanitarnu pomoć za BiH.

Nespornu popularnost među običnim svetom iskoristio je za stvaranje vlastitog kulta, pa za neke Turke nije upitno to što im predsednik s porodicom živi u raskošnom kompleksu palata, turskoj verziji "Zabranjenog grada". Tu je i njegova uvek doterana, ali po muslimanskim običajima sa maramom na glavi, supruga Emina.

Prva dama je jednom zatvorila šoping centar u Briselu, kako bi sama mogla da se oda čarima kupovine. Emina i Erdogan imaju četvoro dece i svi su studirali u SAD. Kada su se vratili u Tursku, sinovi Ahmet, Nedžmedin i ćerka Esra su se okrenuli biznisu. Izuzetak je ćerka Sumeja. Za njenu svadbu tata nije štedeo novca, među zvanicama na venčanju bio je i Bakir Izetbegović, njegov omiljeni balkanski lider.

Erdoganov pogled na Balkan je u duhu prisećanja na moćne dane Otomanske imperije. Prilikom posete BiH umeo je da zapreti da ako iko "dirne Bošnjake" imaće protiv sebe "100 miliona Turaka".

U istanbulskoj četvrti Kasimpaša Erdogan je živeo nakon što se s porodicom 1967. godine preselio iz rodnog mesta Rizi na severu Turske. Porodica je bila skromna, a on je zarađivao džeparac prodajući na ulicama limunadu i đevreke. Studirao je menadžment i u mladosti se bavio fudbalom, a legenda kaže da je i čuveni Fenerbahče bio zainteresovan za njega, ali da je transfer sprečio transfer. Neostvarenu sportsku ambiciju je na neki način nadomestio, pa sada stadion lokalnog kluba nosi njegovo ime.
                                                                                         Jelena Arsenović

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online