Nedelja 19. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
Ličnost nedelje
04.07.-10.07.

Toni Bler

Ovom političaru koji je posle povlačenja iz državničke fotelje 2007, okrvavljeno premijersko zamenio biznis odelom i početkom 2015, privatnim avionom sleteo u Beograd u ulozi savetnika Vlade Srbije, srpska javnost nije zaboravila slanje bombardera na Jugoslaviju, 1999. Odnosno, da je o samom koncu 20. veka bio jedan od glavnih krojača srpske sudbine i da na duši nosi i 2.500 života ugašenih NATO bombama.

Bivši britanski premijer se od dokaza za gotovo ključnu umešanost u ratne sukobe, posle objavljivanja izveštaja Komisije Džona Čilkota, brani kako je delovao u najboljem interesu svoje zemlje.

Toni Bler je rođen 6. maja 1953. u škotskoj prestonici Edinburg, a veći deo detinjstva proveo je u Daramu, industrijskom središtu severa Engleske. Posle prestižnog edinburškog Fetes koledža, krenuo je stopama oca advokata i diplomirao pravo na Univerzitetu Oksford 1975. Mada je kao student voleo glumu i muziku i bio pevač rok grupe Agli Rumrs, prevagnulo je njegovo interesovanje za nacionalnu politiku.

Laburistima se pridružuje 1976. kada je počeo da radi kao advokat, a posle šest godina ulazi u britanski parlament. Za lidera laburista izabran je 1994, a 1997. uspeva da okonča 18-godišnju vladavinu konzervativaca i preuzme mesto premijera. Tu funkciju je posle pune decenije vladavine prepustio Gordonu Braunu i sa suprugom advokaticom Čeri But, sa kojom je u braku od 1980, pokreće konsultantski biznis koji se neprestano razgranavao.

Osim kao savetnik albanske i srpske vlade, radio je u Ruandi, Mongoliji i Kuvajtu, a njegov "afrički tim" sarađivao je na neprofitnoj osnovi sa vladama Sijera Leonea, Liberije, Gvineje, Nigerije, Etiopije i Senegala. Kontroverze je izazvao kao savetnik autokratskog vladara Kazahstana Nursultana Nazarbajeva, kome je pomagao kako da reši problem posle masakra policije nad civilima.

Uz to, kako se čuje, od samo jednog predavanja inkasira 195.000 funti. Za Blerom ide njegova supruga, koja je u Tirani otvorila advokatsku kancelariju za zastupanje Albanije u sportu vrednom 250 miliona funti. Pre toga je gospođa Bler sličan posao imala i sa kazahstanskom vladom gde je za šest meseci inkasirala 400.000 funti za pregledanje bilateralnih dogovora te zemlje.

Mada se ne zna koliko tačno zarađuje bračni i biznis par, britanski mediji tvrde da imaju najmanje deset velelepnih vila i 27 stanova vrednih čak 27 miliona funti. Sinovi Nikolas, fudbalski agent i Juan, političar u usponu, žive u kućama od 1,35, odnosno 3,6 miliona funti. Ima i kćerke Ketrin i Saru.

Osim političkih afera, britanski mediji su svom bivšem premijeru obnarodovali i ljubavnu aferu sa bivšom suprugom američkog biznis maga Ruperta Mardoka, Japankom Vendi Deng. Iako je štampa vrvela od napisa da se Blerovi razvode posle više od četvrt veka, izgleda da im je zajednički posao i kapital sačuvao brak, a tajna ljubav Blera koštala je samo dugogodišnjeg prijateljstva sa Mardokom.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online