Petak 10. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
Ličnost nedelje
16.05.-22.05.

Mladen Bosić

Kao što kritičari Mladena Bosića danas imaju sasvim dovoljno argumenata za tezu da on nije pravi čovek na čelu partije. Jer, otkako je na čelu, SDS uglavnom gubi izbore i zapravo nikada nije bila na vlasti u Srpskoj.

Ipak, poslednjih meseci i sedmica dospeo je u centar pažnje, ne samo domaće, već i regionalne javnosti. Njegova stranka bila je predvodnik organizacije protesta usmerenih protiv vlasti u Srpskoj koji su održani prošle subote. Pod stalnim optužbama za izdaju Srpske, Bosić i ekipa okupili su desetak hiljada ljudi u jednom banjalučkom parku i vlastima poslali jasne poruke. Tako ohrabren, Bosić ulazi u kampanju za oktobarske izbore koji će, u suštini, biti poslednji pravi test za njega. Ukoliko SDS ne ostvari zavidan rezultat, pritisci da se povuče sa čela partije biće još veći.

Rođen je 24. maja 1961. godine u Brčkom. U tom gradu završio je osnovnu školu i gimnaziju, Elektrotehnički fakultet je diplomirao 1987. u Novom Sadu. Karijeru u struci započeo je u Tvornici akumulatora "Tesla" u Brčkom, a kratko je bio komercijalni direktor preduzeća Staklomont u ovom gradu, tokom rata je bio direktor PTT Brčko, posle rata i Telekoma Republike Srpske u tom gradu.

Bosić retko otkriva detalje iz svog privatnog života. Supruga Ljiljana se ne eksponira, kao ni deca Sandra i Nikola. I kćerka i sin su završili studije informatike na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu, a zatim i master studije. Kćerka radi kao programer u jednoj firmi u tom gradu, a sin još traži posao.

Političku karijeru Bosić zvanično počinje 2000. godine kada biva imenovan za zamenika ministra spoljnih poslova BiH. Inače, govori engleski jezik, a smisao za diplomatiju pokazivao je i ranije. Stoga je logično da je, nakon odlaska za pozicije zamenika ministra, imenovan za ambasadora BiH u Sloveniji.

Nije se dugo zadržao, vratio se već 2004. godine, i zaposlio se na staro radno mesto u Telekomu. U međuvremenu je napredovao u strukturama Srpske demokratske stranke, da bi sredinom prošle decenije došao do pozicije zamenika predsednika, dok je partiju vodio Dragan Čavić. Na izborima 2006. godine oprobao se u trci za srpskog člana Predsedništva BiH, ali je ubedljivo poražen od Nebojše Radmanovića iz SNSD-a.

Od tada do danas uvek bira liste za parlament kada izlazi na izbore, što je za mnoge odraz političkog kukavičluka i nedostatka hrabrosti da odmeri snage sa Miloradom Dodikom. U period vladanja SDS-om, pokazao je sposobnosti da stranačke organe uskladi sa svojom voljom. Za vreme njegove vlasti u stranci, SDS je potpuno napustilo nekoliko bivših predsednika. Tvrde da je autokrata, a mnogi mu zameraju da je izuzetno sujetan.

Tokom proteklih deset godina na čelu SDS-a, kažu upućeni, prava opsesija mu je postao Milorad Dodik. U političkom smislu želi da bude u ravni sa predsednikom Srpske, a mnoge poteze, koji su se ispostavili kao pogrešni, povukao je, kažu neki njegovi najbliži saradnici, upravo zbog sujete.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online