Petak 10. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
Ličnost nedelje
23.05.-29.05.2016.

Jovan Simić

On nije član nijedne partije ili humanitarne organizacije. On je sasvim običan, nezaposleni student iz Beograda sa velikim srcem.

Jovan Simić rodio se 9. marta 1991. godine u Beogradu. Odrastao je u skromnoj radničkoj porodici sa bratom Mihajlom, ocem Nebojšom i majkom Antoanetom. Apsolvent je na Visokoj poslovnoj školi u Beogradu.

Njega je javnost upoznala pre dve godine kada je odlučio da proda dresove sportskih asova koje je godinama sakupljao, kako bi obezbedio novac za lečenje Nađe Novaković. Ona je bolovala od teške bolesti matičnih ćelija, zbog koje joj je bila neophodna transplantacija koštane srži, za koju je bilo potrebno 300.000 evra. Kada je Jovan čuo za Nađu, koja pohađa Osnovnu školu "Ivo Andrić", u čijim klupama je i on sedeo, shvatio je da mora nešto da uradi tim povodom.

- Kod mene ovi dresovi, uslovno rečeno, samo sakupljaju prašinu, a njima može da se sakupi novac za nekoga kome je on mnogo potrebniji nego meni - govorio je tada skromni Jovan.

Organizovao je aukciju na internetu, a onda su počeli da se javljaju brojni sportisti koji su donirali svoje dresove, i Nađa je ubrzo otišla Frajburg na operaciju. Humanost ga je koštala posla. Zbog učestalih kašnjenja na posao koja su se dešavala zbog organizacije aukcije, kineski restoran u kome je radio uručio mu je otkaz. On ipak nije želeo o tome mnogo da govori, jer nije želeo da skreće pažnju sa onoga što je važno, a to je Nađa. Skromno kaže da mu nije jasno zašto se svi oduševljavaju sa njegovim gestom, kada je to nešto normalno što treba da uradi svako od nas.

Njegov prijatelj Uroš Maksimović i producent Boško Savković snimili su film o njegovom plemenitom podvigu "Mora da ovo nije sve", a Jovan je premijeru filma u Centru Sava iskoristio da napravi novu aukciju sportskih dresova kako bi pomogao Fondu za lečenje teških bolesti.

Kada je Nađa ozdravila, Jovanovoj humanosti nije došao kraj. On je godinu dana nakon toga organizovao Sportski bazar na kome su poznati sportisti prodavali svoje predmete, a novac je bio namenjen školi za decu oštećenog sluha i govora "Radivoj Popović".

Ove godine odlučio je da organizuje veliki humanitarni fudbalski meč kako bi pomogao izgradnju dečjeg onkološkog odeljenja u Nišu. Iako mnogi nisu verovali da će uspeti, okupio je nedavno na Partizanovom stadionu najveće srpske fudbalske legende. Oni su odigrali meč "Asovi za decu". Od ulaznica i SMS poruka sakupljeno oko 120.000 evra.

Dok su utisci iz Humske ulice još sveži, on već razmišlja kome i kako bi mogao pomoći. Kako kaže plemenitost je naučio od svoje porodice, a Rakovički manastir je mesto gde pronalazi svoj mir.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online