Petak 10. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
Ličnost nedelje
21.12.-27.12.2015.

Srđan Verbić

Nebrojeno puta do sada ovaj ministar je svojim predlozima i izjavama šokirao javnost.

Rođen je 27. maja 1970. u Gornjem Milanovcu. Kao dečak se doselio u Beograd. Detinjstvo je proveo kraj reke, a ministarski dani su mu, kako kaže oduzeli sitna uživanja u nekim dragim mestima u gradu. U ministarsku fotelju došao je 2014. godine sa mesta rukovodioca programa fizike u istraživačkoj stanici Petnici. Ministrov prijatelj i direktor Petnice Vigor Majić opisuje ga kao "protivnika burazerskih dogovora".

- Srđan Verbić je veoma odgovoran i stručan čovek sa širokim krugom saradnika iz različitih oblasti. Politika ga ne zanima, nije član nijedne stranke i, kad je reč o poslu, kod njega nema ni zemljaka, ni rođaka... Ima energiju i volju za reforme u prosveti - ali, kako je jedan mandat malo za potrebne reforme, Verbić sigurno može da ih započne - kaže Majić.

Još kao srednjoškolac, zbog sjajnih rezultata u školi, stigao je u Petnicu. Kao učenik drugog razreda srednje škole 1986. godine dobio je Oktobarsku nagradu Beograda za najbolji srednjoškolski istraživački rad iz astronomije. Upisao je fiziku i tokom studija bio je redovni posetilac Petnice. Nakon diplomiranja na odseku za teorijsku fiziku Univerziteta u Beogradu, zaposlio se ovoj istraživačkoj stanici, i tu je započeo rad iz oblasti veštačke inteligencije, na čemu je magistrirao 2001. Doktorirao je 2014. na temu vrednovanja testova znanja. Od 2003. učestvuje u međunarodnoj studiji učeničkih postignuća PISA, a od 2005. radi u Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, u početku kao savetnik- koordinator za prirodne nauke, a od 2013. i kao rukovodilac Centra za ispite.

Verbić je svoj ministarski mandat započeo objavom na Tviteru "Kako li se vezuje kravata", a njegovim pomalo buntovničkim stilom i minđušom u uhu, bavili su se mnogi. Ipak, on i pored kritika, nije odustao od minđuše.
Autor je tri osnovnoškolska udžbenika iz fizike i recenzent više udžbenika i knjiga iz popularne nauke. Aktivno se bavi i promocijom nauke.

Stručna javnost ga posebno ceni zbog 20 godina iskustva u naučnom obrazovanju nadarenih srednjoškolaca, tokom kojih je organizovao oko 100 seminara i radionica za srednjoškolce, studente i nastavnike, kao i 12 konferencija mladih talentovanih srednjoškolaca. Prosvetni radnici nisu u prethodnoj godini bili naklonjeni njihovom ministru, a tokom jednog od protesta, Verbić je u želji da se susretne oči u oči sa prosvetarima, poliven vodom i obasut velikim brojem uvreda. Ništa ga manje nisu štedeli mediji nakon što je Despotu Laziću onemogućio obrazovanje, ukidajući platu za učiteljicu koja je ovog dečaka podučavala kod kuće zbog teške bolesti. Nedugo zatim ukinuo je i đačku kuhinju za đake pešake u jednoj osnovnoj školi u opštini Jabuka.

Veoma aktivan na društvenim mrežama, a osim Tvitera, na njegovom blogu svi zainteresovani mogu čitati o raznim naučnim dostignućima, obrazovanju mladih i mnogim sličnim temama. Interesantno je da nije stranački opredeljen, a kako je isticao premijer Srbije Aleksandar Vučić, na tu poziciju doveden je isključivo zahvaljujući svojim kvalitetima i aktivnostima u oblasti nauke i obrazovanja mladih.

Srđan Verbić je oženjen i otac je dvoje dece. Hobi su mu programiranje, čitanje, Tviter i frizbi.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online