Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
Ličnost nedelje
14.12.-20.12.2015.

Svetozar Marović

Sastanke omladinskog rukovodstva je, recimo, organizovao na javnom mestu u tadašnjem Titogradu, na poznatom sastajalištu mladih na ušću Ribnice u Moraču. Iz te organizacije su krenuli zahtevi da se kandidati za najviše državne i partijske funkcije javno predstavljaju, da im se lepe fotografije na javnim mestima, a mladi su počeli i otvoreno da naginju višepartizmu.

Niko mu tada nije proricao veliku političku karijeru, jer nikad nisu na velikoj ceni bili oni koji umeju da "zalegnu" iza svoga stava i brane svoja uverenja do poslednjeg metka. Marović, pokojni Pavle Bulatović i Predrag Bulatović, ostali su upamćeni i kao "mladi lavovi" u klupama crnogorskog parlamenta i začetnici opozicije vladajućem režimu. Nije stoga ni čudo što su se sva trojica našli u prvom "borbenom ešalonu" kad je krajem 1988. i početkom '89. srušena stara crnogorska vlast.

Od tada počinje meteorski politički uspon Svetozara Marovića, koji je, nakon što je tri puta uzastopno biran za predsednika crnogorskog parlamenta, seo i na stolicu prvog predsednika novoformirane Državne zajednice Srbije i Crne Gore.

Za razliku od Pavla Bulatovića, kojega su ljudski i etički principi i glave koštali, i Predraga Bulatovića, koji je menjao partijske knjižice, ali ostao postojan i do danas dosledan svojim uverenjima, Svetozar Marović je prevrnuo ćurak i umeo da se prilagodi. On će 1996. godine, kad je došlo do velikog raskola u Demokratskoj partiji socijalista, okrenuti leđa kumu Momiru Bulatoviću i stati uz Mila Đukanovića, a potom da se prekonoć, od velikog pobornika i poštovaoca Slobodana Miloševića i njegove politike, prometne u ne manjeg njegovog protivnika. Sve to će mu omogućiti ne samo da politički uzleti nego da se i "poslovno" razmahne i postane najmoćniji, najuticajniji, pa i najbogatiji čovek u metropoli crnogorskog turizma bez čijeg se blagoslova (a izgleda i ličnog ćara) ni kokošinjac nije mogao podići u Budvi.

Bagatelišući prijateljsko upozorenje kuma Momira Bulatovića, koji mu je pre 20 godina kazao da je uhvaćen na delu, da je za svoj groš prokrijumčario 40 šlepera duvana i u džep strpao 1,6 miliona maraka, on je halapljivo nastavio trku i množio bogatstvo, uvlačeći u svoju mrežu celu porodicu i brojne prijatelje, koji su se očigledno nadali da je njegova svemoć neograničena i beskrajna.

A onda je pre pet godina krenuo sunovrat i sve je počelo da se ruši kao kula od karata. Mudrac iz Krimovice, kako su ga, svako iz svojih razloga, zvali i prijatelji i neprijatelji, nije postupio mudro. Nije uvideo da ga Milo Đukanović, zarad svoje kože, priprema za odstrel, da je on ta krupna riba za koju se priprema mreža, i nije smogao snage da sam stane pred lice pravde, onako kako je nekada umeo stati iza svojih uverenja, i ispovedi svoje grehove, ali i kaže šta su i drugi radili, ko je raščerečio Crnu Goru i narod doveo na prosjački štap. Time bi, koliko-toliko sačuvao od svog dostojanstva, koliko-toliko zaštitio svoju porodicu i makar usporio njen sunovrat, ali i ostao upamćen kao čovek koji je zadao presudni udarac režimu koji ga je stvorio i koji već četvrt veka vuče Crnu Goru u ekonomski, pa i moralni i društveni ambis.

Uprkos dužnom oprezu koji zahteva i nameće pretpostavka nevinosti, u slučaju Svetozara Marovića je, čini se, posle svega gotovo sasvim svejedno da li će i koliko biti osuđen ili oslobođen svake odgovornosti. On ostaje primer za nauk i onima koji su ga stvorili i onima koji ga sada ruše, ali i onima koji će zauzeti njegovo mesto, da ničija ne gori do zore.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online