Subota 11. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
Ličnost nedelje
26.10.-01.11.2015.

Isidora Bjelica

Isidora je rođena 10. decembra 1967. u Sarajevu. Ćerka je poznatog novinara Dimitrija Bjelice. Deda Dušan Đurović bio je predsednik Udruženja književnika, koji ju je u četvrtoj godini naučio da čita. Otac ju je formirao kao ultramodernu, a deda kao konzervativnu ličnost.

- U dedinom stanu, praktično književnom salonu, upoznala sam Ivu Andrića i Mešu Selimovića. Preko tate, svetskog publiciste, upoznala sam svetske zvezde.

Majka je, kaže, bila mirotvorni faktor. Rano se počela zanimati za umetnike, ljude koji se drugačije oblače. U prvom osnovne nije htela da nosi kecelju, imala je misionarsku potrebu da brani ono što je drugačije od terora većine.

- Kroz naš stan prolazili su ruski i američki glumci, Liz Tejlor i Ričard Barton, šahisti, bili smo zanimljiva porodica.

Kao srednjoškolka volela je pank, nadrealizam i izvodila razne ludosti. Međutim, gledali su joj kroz prste jer je bila odličan đak. Izmišljala je razne performanse. Tako je naterala svog tadašnjeg dečka da joj donese krevet nasred parka, da u njemu leži i recituje, dok joj on svira violinu.

- Jednog dana sam prodavala ljubičice, pa su se ljudi pitali je l' to Dimitrije bankrotirao - pričala je Isidora.

U tom periodu mnogo je putovala, a i prva je obukla mini suknju, što je izazvalo pravi skandal. Izučavala je sanskrit, kabalu, ezoteriju, pročitala Kjerkegora i Šopenhauera.

- Bila sam maštovita, ali ne i problematična, dolazila sam na vreme kući, nisam pila, drogirala se. Mama i tata me nisu pritiskali, niti se mešali u izbor mojih muškaraca, samo su vrištali od smeha.

Već u 18. godini dobila je nagradu Književne omladine Jugoslavije za svoju prvu knjigu, imala je predstavu, govorila je pet jezika. Posle jedne kontroverzne žurke postala je najmlađi jugoslovenski disident i prešla da živi u Beograd, gde je završila Fakultet dramskih umetnosti, odsek dramaturgija i ubrzo magistrirala sa tezom "Tehnotriler kao savremeni oblik tragedije".

- Srećna sam što se desio taj skandal jer smo četiri godine pre rata otišli iz Sarajeva i spasli i svoje živote i imovinu. Posle su četiri granate udarile direktno u naš stan.

Život u Beogradu u početku nije bio lak. Nije više živela u izobilju, a porodica Bjelica spavala je na podu u jednoj sobi, a umesto frižidera kesa s hranom visila je na prozoru, ocu je račun bio blokiran, nije imala šta da obuče, pasoši su im bili oduzeti. Zabavljala se, kaže, sa Srđanom Koljevićem, Dragoslavom Bokanom, s jednim toreadorom, ali je njegova porodica bila protiv toga da se katolik ženi Srpkinjom. Zamalo da postane popadija jer je bila ljubav jednog teologa. Kada je videla Nebojšu Pajkića na FDU, znala je da je on čovek njenog života.

- Ja sam u Nebojši prepoznala svog jednomišljenika u svemu. Ne samo da je bio pametan, zgodan, šarmantan, nego smo o svemu mislili identično i ja sam bila potpuno opčinjena od prvog dana kad sam ga upoznala.

Nebojša koji je bio tada oženjen zatražio je razvod od prve supruge i venčao se sa Isidorom. Imao je tada 41, a Isidora 27 godina. Uvek je privlačila pažnju svojim stajlingom, posebno upadljivim šeširima, što je bio njen način da pobegne iz stvarnosti.

Dok je studirala, znala je da stavi najveći šešir na glavu i uđe u gradski autobus kako bi imala prostor za sebe. Proputovala je celu planetu, upoznala kulturu, istoriju i običaje. Svaki period njenog života je imao posebne zanose i fascinacije.

Kao tinejdžerka je bila opsednuta Parizom i Njujorkom, u tridesetim godinama je otkrila Orijent. Ima ćerku Vilu Evanđelinu i sina Lava Gligorija. Autor je više od 40 bestselera, prevođenih na razne jezike.
                                                                                              S. Đurić

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online