Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
Ličnost nedelje
02.11.-08.11.2015.

Nataša Kovačević

Heroina današnjeg vremena rođena je 20. maja 1994. godine u Beogradu. Nastupala je sa kadetskom reprezentacijom na tri Evropska prvenstva. Košarkašku karijeru je započela u Partizanu 2008. godine.

Tu je ostala do 2010. godine, nakon čega je prešla u košarkaški klub Voždovac u kome je bila naredne dve godine. Posle toga odlazi u Crvenu zvezdu, koja joj je zbog odlične igre donela potpisivanje prvog inostranog angažmana sa mađarskim timom Đer. Ubrzo nakon dolaska u novi klub, 7. septembra 2013. godine, Nataša s klubom kreće autobusom na utakmicu u mađarski grad Šopron.

Tada je došlo do teške saobraćajne nesreće u kojoj je Nataša ostala bez noge, a trener Fuzi Akos i generalni menadžer kluba Peter Tapoli su izgubili život. Nataša nije dozvolila da zbog teške nesreće klone duhom, a njen osmeh i u najtežim trenucima bio je njen zaštitini znak. - Bez obzira na sve, imam neverovatnu podršku porodice i prijatelja i to me tera da razmišljam pozitivno. Moram da prihvatim da se nesreća dogodila i krenem dalje. Kad se dogodila nesreća, pogledala sam u noge i videla da nemam levo stopalo. Odskakutala sam u stranu.

Od šoka me ništa nije bolelo. Brzo sam se sabrala i pomislila: "Dobro, nemam nogu, niko nije umro zbog toga što nema stopalo." Posle toga sam počela da se smirujem i pribrala sam se u toj teškoj situaciji - govorila je Nataša nakon nesreće. Nije plakala jer, kaže, nije imala vremena za to. Nakon amputacije noge u Mađarskoj, prebačena je u Beograd na VMA, gde je uz podršku sjajnih lekara samo dva meseca nakon nesreće ponovo stajala. N

ekadašnji košarkaš Crvene zvezde Zufer Avdija je specijalno za nju pronašao adekvatnu protezu u Izraelu.

- Sanjam da imam obe zdrave noge, ali kada se probudim odmah zbijam šale i kroz osmeh kažem sebi: "Više ne mogu da ustanem na levu nogu" - pričala je Nataša. Od tada je prošlo dve godine, ona je vredno radila i dokazala da je i amputacija noge ne može sprečiti da ponovo zaigra košarku.

Nedavno je, nakon odobrenja Košarkaškog saveza Srbije i FIBA, potpisala ugovor sa Crvenom zvezdom, a višemesečnim treniranjem je dokazala da je proteza ne sprečava da igra. Za dve godine, koliko nije bila na parketu, učila je, polagala ispite na fakultetu za sport i osnovala je fondaciju "Nataša Kovačević", koja pomaže sportistima koji su teže povređeni kao i na promociji ženskog sporta.

- Odlučila sam se na osnivanje fondacije jer je svojim primerom mogu da pomognem mnogima. Moja borba znači i drugima - smatra mlada košarkašica.

O njenom košarkaškom talentu pisali su mnogi mediji, nazivajući je biserom srpske košarke. Dobitnica je nagrade "Pierre de Coubertin - Sport kao škola života", koju joj je dodelio Vlade Divac, jedan od najboljih košarkaša svih vremena. Prilikom dodele nagrade, ova mlada sportistkinja doživela je ovacije prisutnih.

- Ta nagrada mi mnogo znači. Ponosna sam na sebe što sam svojim primerom dokazala da je sve moguće, i što sam dobila aplauz od najveće košarkaške legende kakva je Vlade Divac - kaže Nataša.

FIBA joj je dodelila ulogu ambasadora mladih u svom evropskom ogranku. Učestvovala je na brojnim projektima koji imaju za cilj edukaciju mladih i pomoć sportistima koji imaju slična iskustva kao ona.

                                                                                          A. Vučićević
 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online