Subota 11. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
Ličnost nedelje
19.10.-25.10.2015.

Aleksandar Lukašenko

U tom smislu, on je rekorder među evropskim liderima. Njegovu pobedu niko nije dovodio u pitanje, osim nekoliko beloruskih opozicionara koji su pozvali Zapad da ne prizna legitimnost izbora, ali desio se presedan. Zapad je ostao nem na takve apele. Prvi put za 20 godina, Zapad, koji je do juče Lukašenka nazivao autokratom, čak razmatra ukidanje sankcija protiv "poslednjeg evropskog diktatora", kako ga je svojevremeno nazvao.

Lukašenku narod veruje. Pamte građani da on u strašnim devedesetim nije proćerdao zemlju, da nije oligarsima dozvolio privatizaciju, da nije prepustio privredu u ruke prevaranata i mešetara, već ju je podigao na noge posle raspada Sovjetskog Saveza, da je obezbedio visok ekonomski rast i socijalnu stabilnost i borio se protiv bezakonja.

Optuživali su ga da je iz zemlje izneo između 12 i 16 milijardi dolara, ali on tvrdi da "u Belorusiji nema odakle da ukrade tolike pare". Lukašenko uspeva da održi sadašnji standard građana i nisku stopu nezaposlenosti, koja iznosi svega jedan odsto. Zbog svega toga mu Belorusi već pune dve decenije poklanjaju svoje poverenje.

Aleksandar Grigorijevič Lukašenko je po nekim izvorima rođen 30. avgusta, a po drugim 31. avgusta 1954. godine u mestu Kopis u Vitebskoj oblasti. Po nacionalnosti je Belorus, mada mu je deda Trofim Ivanovič, rodom iz Sumske oblasti u Ukrajini. Rastao je bez oca, samo sa majkom, koja je do njegovog rođenja radila u fabrici lana, a nakon što je dobila sina vratila se na selo i zaposlila se na farmi. Lukašenko je odrastao na kolhozu, stekao diplomu profesora istorije da bi kasnije vanredno stekao diplomu ekonomiste na Poljoprivrednom fakultetu.

Zvanično je oženjen Galinom, sa kojom ima dva sina, Viktora i Dmitrija. Par se upoznao još u srednjoj školi, venčali su se 1975, ali već godinama ne žive zajedno. Imaju sedmoro unučadi. Trećeg sina, jedanaestogodišeg Nikolaja, koga svi zovu Kolja, kako se priča, dobio je u vanbračnoj vezi sa Irinom Beljskajom, bivšom glavnom lekarkom predsedničke bolnice i njegovom ličnom doktorkom. Lukašenko, međutim, nikada nije želeo da otkrije identitet dečakove majke, niti da potvrdi ili da demantuje ova nagađanja.

Od najmlađeg sina Lukašenko se gotovo ne razdvaja. Dečak je sa ocem proputovao gotovo ceo svet i sastao se sa najvišim svetskim državnicima. Čak su se i na glasačkom mestu pojavili zajedno. Kolja je bio obučen u isto odelo i s kravatom kao njegov otac. Lukašenko je sina, koga su mediji prozvali Mali princ, vodio i u Njujork na Generalnu skupštinu Ujedinjenih nacija.

Najstariji Lukašenkov sin Viktor ima 40 godina i završio je beloruski državni Fakultet za međunarodne odnose, a od 2005. godine radi kao pomoćnik svog oca, tj. predsednika Belorusije za nacionalnu bezbednost i član je Saveta bezbednosti Belorusije. Oženjen je i ima dva sina i dve ćerke.

Srednji Lukašenkov sin, 35-godišnji Dmitrij završio je isti fakultet kao stariji brat, a danas je predsednik Centralnog saveta beloruskog republičkog državno-društvenog udruženja Predsednik je sportskog kluba, a takođe je i član Nacionalnog olimpijskog komiteta Belorusije. Oženjen je i ima tri ćerke.

O zakonitoj supruzi Lukašenka Galini malo se zna. Ona je istoričar po obrazovanju, radila je neko vreme u vrtiću, a kasnije u jednoj zdravstvenoj ustanovi koja se bavi zdravljem stanovništva. Živi u beloruskom selu Rižkoviči, a retko se može videti u društvu svog supruga.

Prema zvaničnim podacima, Aleksandar Lukašenko je u 2014. godini zaradio oko 31.000 dolara. Nema nekretnina, ni automobila u svom vlasništvu, dok se na ime njegove supruge Galine Lukašenko vode dve nekretnine, od 115 i 53 kvadrata.

Lukašenko voli sport, pre svega hokej i skijanje. Kažu i da je dobar pecaroš. Može se videti kako radi na polju. Može se videti kako kupi krompir na teritoriji svoje rezidencije, a gaji i dinje i lubenice.

                                                                                                           O. Ikodinović




 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online