Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
Ličnost nedelje
15.10.-21.10.

Milorad Dodik

Milorad Dodik, dosadašnji predsednik Republike Srpske, ostvario je novi izborni trijumf na izborima u Bosni i Hercegovini, koji ga je smestio u srpsku fotelju tročlanog Predsedništva BiH.
- Nemam nameru da radim protiv drugih naroda, ali neću dati na Republiku Srpsku i Srbe. Idem u Sarajevo da pobedim u gostima - poručio je Dodik koji se posle pobede latio mikrofona i zapevao čuveni narodnjak Mitra Mirića "Ne može nam niko ništa".
Da ume odlično da pliva u političkim vodama pokazao je još kao 27-godišnjak kad je u rodnim Laktašima postao najmlađi funkcioner u SFRJ. Poznat kao političar "bez dlake na jeziku", u tri mandata je bio premijer, a u dva predsednik RS. Uvek mu se pripisivalo da je nečiji, a on uzvraćao da je svoj, odnosno na braniku Srpske. Pre dve decenije slovio je kao "čovek Zapada", a sada ga krste kao "čoveka od poverenja" i miljenika ruskog predsednika Vladimira Putina. Bio je i drug Borisa Tadića u vreme dok je Tadić bio predsednik Srbije, a sada je nerazdvojan sa aktuelnim šefom Srbije Aleksandrom Vučićem i zdušno ga podržava.
Milorad Dodik je rođen 12. marta 1959. godine u Laktašima, gde i danas živi sa porodicom. Otac Bogoljub i majka Mira bili su zemljoradnici i proizvodili uglavnom krompir od čije prodaje su živeli i školovali ga. Osnovnu školu je završio u rodnom mestu, srednju u Banjaluci, a Fakultet političkih nauka u Beogradu. Iz Laktaša je 1990. otišao u parlament BiH na listi reformista Ante Markovića, a 1996. osnovao je Stranku nezavisnih socijaldemokrata čiji je neprikosnoveni vođa. U višedecenijskom braku je sa suprugom Snežanom, koja je ekonomski tehničar, a njihova ljubav datira još iz srednje škole i da je ona uvek bila skromna i odana. Oni koji je poznaju kažu da je pametna žena, da voli druženja, ali politiku drži daleko od kuće. Koliko voli supruga pokazala je kad je za jedan od njegovih rođendana angažovala pevačicu Zoranu Pavić da Dodiku otpeva "Ne dam ti da ostariš".
Dodik je biznis pokrenuo firmom Igokea, koja je kasnije ugašena, a mediji su se puno bavili njegovom imovinskom kartom koja je vredela 1,4 miliona evra kad je 2014. preuzeo funkciju šefa RS. Od te sume samo dve kuće u Srbiji i u BiH koštaju milion, s tim što je kredit za beogradsku vilu bio oko pola miliona evra. Procenjena vrednost imovine njegove supruge Snežane je više od 100.000 evra i obuhvata poslovni prostor u RS, automobil i zemljište.
Ima državljanstvo BiH i Srbije, a osim što ga mediji nazivaju najpoznatijim košarkašem među političarima, sve češće mu daju epitet najraspevanijeg, jer peva po raznim slavljima, predizbornim i drugim događanjima.
Dobitnik je više priznanja i odlikovanja, od kojih su najvažniji orden Nemanjića, orden Srpske na lenti, orden Petra Velikog sa lentom, koji dodeljuje Nacionalni odbor za društvena priznanja Ruske Federacije. SPC ga je odlikovala ordenom Svetog Save prvog reda, dok mu je Jerusalimski patrijarh dodelio Sveti krst čuvara Hristovog groba. Dugogodišnji je sportski radnik. Više od decenije bio je predsednik Košarkaškog kluba Igokea, a KK Partizan mu je dodelio titulu počasnog predsednika kluba.
Ima ćerku Goricu i sina Igora. Ćerka mu je podarila unuke Balšu, Njegoša, Stefana i Isidoru, a sin Igor, koji je u braku sa Beograđankom Ivanom, tata je ćerke Nike.

                                                                                             Dragana Dekić

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online