Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
Ličnost nedelje
24.09.-30.09.

Vladan Vukosavljević

Inače, ministar, poznat kao neko ko reši da ponešto komentariše, ne voli neprijatna pitanja. To je i dokazao kada je novinarku TV N1 Minju Miletić, koja ga je naljutila insistiranjem da joj objasni zašto su baš dve firme dobile novac za TV projekte, "kulturno" poslao na konkurs za mis.

- Zamislite da se prijavite za neki konkurs lepote i navedete da ste radili na N1. Da li je to što ste radili za ocenu komisije kako izgledate na podijumu? Složićemo se da ne. Ali takva informacija može da utiče da se procenjuju ličnost i karakter - uzvratio je minisitar.

Vukosavljević je bio i na tapetu bivše balerine Aje Jung kojoj je, kako je rekla, obećao, a nije dao novac za Beogradski festival igre. Nuđeno joj je da ćuti i dobije nešto novca, što je odbila. Novinare je začudio kada je termin otvaranja Narodnog muzeja povezao sa "višom silom", a optužili su ga da obesmišljava napore radne grupe za izradu medijske strategije. Na mesto ministra došao je pre dve godine sa pozicije gradskog sekretara za kulturu na kojoj je bio od 2013. do 2016. Rođen je 1962. u Beogradu. Završio je Jedanaestu beogradsku gimnaziju 1980, a na beogradskom Pravnom fakultetu diplomu stekao 10 godina kasnije.

Pohađao je postdiplomski specijalistički kurs na temu Međunarodni ugovori, ali nema podatka da je završio. Imao je nekoliko studijskih boravaka u Francuskoj i Nemačkoj. Vukosavljević je 80-ih prošlog veka radio u spoljnoj trgovini firme Univerzal, a njegov put do državne fotelje išao je preko privatnog biznisa koji mu baš i nije išao od ruke. Bio je vlasnik i direktor preduzeća za promet nekretninama i pružanje pravnih usluga, a od 2002. suvlasnik i direktor preduzeća za odnose s javnošću Logos pablik rilejšns koje je u procesu gašenja, dok je firma Leks end lobi za lobiranje ugašena 2011.

Udruženje Moj heroj je osnovao 2008, a ubrzo i istoimenu suvlasničku firmu za računarsko programiranje. Udeo u toj firmi je zbog upozorenja Agencije za borbu protiv korupcije preneo na jednog od suvlasnika. Zbog državne funkcije, Agencija ga je opomenula još dva puta za sukob interesa, pa je ostavku podneo u Udruženju "Dositej Obradović" za unapređenje srpske prosvete i obrazovanja i na članstvo u UO Zadužbine "Miloš Crnjanski".

Bio je 2011. pokretač peticije za osnivanje Muzeja žrtava genocida nad srpskim narodom u 20. veku i od vlasti tražio da učestvuje u prikupljanju dobrovoljnih priloga za muzej u Beogradu i ispostavu u Banjaluci. Dok je obavljao funkciju gradskog sekretara za kulturu, Državna revizorska agencija je protiv njega podnela prekršajnu prijavu kao odgovornog lica, ali su odbili da je dostave novinarima, pa nije poznato šta mu je stavljeno na teret.

Pisao je tekstove za "Pravnik", "Književnu reč" i NIN. Od 2004. je član Krunskog kabineta porodice Karađorđević. U zvaničnoj biografiji piše da je dobitnik nagrade "Svetozar Marković" za istoriju i nagrade Francuske alijanse na evropskom konkursu za sastav na francuskom. Prijavio je stan od 62 kvadrata u centru Beograda, koji mu je ostavila maćeha Marija Čolak Antić, testamentom. Nije se nikada ženio. Govori engleski i francuski.

Dragana Dekić

Foto: Tanjug

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online