Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
Ličnost nedelje
17.09.-23.09.

Branka Veselinović

Kada nas je pre dve godine ugostila u svom beogradskom domu, spremna da priča o životu, učinila je to sa ushićenjem gostoljubive domaćice koja dočekuje prve goste. I sve što je radila decenija, a karijera joj traje duže od sedamdeset godina, Branka je radi sa poletom mladog čoveka.
O čemu god da priča, u sećanju se vraća na svog supruga Mlađu, takođe glumca i prevodioca.
Bili su najdugovečniji umetnički par, poznat po humanitarnom radu i radu sa decom, koju nažalost sami nisu imali. Od kada je Mlađa pre šest godina otišao "gore kod Boge", Branka otplače svoje parče dana, gledajući snimak supruga dok nadahnuto recituje.
Ali ona je sve, samo ne malodušna starica. Kako reče pesnik Ljubivoje Ršumović Branka je "dama s dušom devojčice". Redovno odradi jutarnju gimnastiku, čita, druži se, a kada je sama, priča sa lutkom Sarmikom po kom je ostala upamćena generacijama dece.
- U starosti se nemoj predavati. Treba verovati u lepotu života, pomagati drugima. Ja sam svačija i svi su moji. Šta ću nego da idem u pozorište, pišem, sviruckam, crtam. Kažu mi da treba ćutati: Kako da ćutim? Žensko, a još Branka! I danas idem kod penzionera da ih zabavlja, sviram klavir, pevala sam i kada god sam imala neke humanitarne susrete, a toga je bilo na stotine, da ne kažem, na hiljade. Kada igrate za stare ili bolesne, nikada ne treba da ih sažaljevate, već da ih podržavate - možda baš u ovakvom pristupu životu i ljudima leži koren glumičine dugovečnosti i vitalnosti.
Bila je šesto dete prevodioca i bibliotekara Aleksandra i učiteljice Jovanke Ćosić. Rođena u Bečeju, odrastala u Novom Sadu, u porodici u kojoj svi nešto pevaju, sviraju i recituju, već sa 16,5 godina u Beogradu upisuje glumačku školu.
U vreme nemačke okupacije morala je da napusti angažman u Narodnom pozorištu jer su je "provalili" da je ilegalcima nosila hranu. Sa oslobođenjem dolazi i novi angažman u tek osnovanom Jugoslovenskom dramskom, kome je ostala verna do kraja i u kojem je do pre neku godinu i nastupala. Tu se i upoznala sa svojim vernim Mlađom. Provodadžika, a kasnije i njihova venčana kuma, bila im je velika Mira Stupica.
U gomili slika sakupljanih decenijama nalaze se i fotografije sa snimanja dva američka filma, brojnih pozorišnih uloga i nezaboravnih "Veselih večeri". Branka je bila jedina glumica u društvu muških legendi, Mije, Čkalje, Ljubiše Bačića, Petra Slovenskog, Gute Dobričanina, Miće Tatića... koji su decenijama ovom radio- emisijom uveseljavali naciju skečevima. Ista ekipa nastupala je i pred Titom i Jovankom, a Branka je kao poliglota sa znanjem pet jezika imala privilegiju da sedi za stolom sa diplomatama i bračnim parom Broz.
Ona sama uživala je posebno u plemenitosti i dobroti Desanke Maksimović, sa kojom je nastupala širom Jugoslavije, recitujući poeziju. "Ti si pesnik - piši!", rekla joj je jednom prilikom velika pesnikinja, i Branka je poslušala. I danas svoj um vežba stihovima.
Srećan rođendan dami s dušom deteta.

Jelena Arsenović

Foto:M.Karović

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online