Subota 11. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
Ličnost nedelje
14.09.-20.09.2015.

Viktor Orban

Naime, mađarskom premijeru imigranti iz Sirije, Avganistana, Libije, Iraka smetaju makar samo u tranzitu, pa se tako od Srbije i Hrvatske iz koje dolaze izbeglice ogradio zidom i bodljikavom žicom. Orban je naveo da je Mađarska protiv primanja mnogo izbeglica, koji su pretežno muslimani, čime je manifestovao otvorenu ksenofobiju.

Viktor Orban rođen je u Sekešfehervaru 31. maja 1963. godine. Sa 35 godina postao je drugi najmlađi premijer Mađarske. Kao student proslavio se govorom 1989. godine, u kom je tražio da sovjetske trupe napuste zemlju, zalažući se za slobodne izbore, čime i počinje njegova politička karijera. Sa nekoliko studenata osniva Savez mladih demokrata ili Fides. U stranku su mogli da uđu samo mlađi od 35 godina, a Orbana su u to vreme zvali vunderkindom mađarske politike. Od 1990. godine poslanik je u mađarskom parlamentu i predsednik danas pobedničke partije Fides, koju posle raspada desnice 1994. godine pomera ka konzervativnim vodama. Diplomirao je pravo 1987. godine u Budimpešti.

Zbog čestih nastupa u populističkom maniru Orban je nazvan akrobatom na žici. Znao je da privuče pažnju i istupima na granici političke tolerancije. Od početka previranja u Mađarskoj, krajem 80-ih godine do danas, menjao je parole i politička opredeljenja, pa čak i preobraženje njegovog Fidesa, od stranke liberalne orijentacije u konzervativno desnu stranku nacionalističkog opredeljenja. I to mu je donelo niz etiketa, od političkog kameleona i populiste, do umišljenog konzula Panonije.

Fides je prvu koalicijsku vladu osnovao 1998. godine, a Orban je postao premijer. Prošle godine osvojio je treći mandat. Jedini je političar u EU kome je na izborima pošlo za rukom da osvoji dvotrećinsku većinu, i zbog toga nosi nezvaničnu titulu mađarski car. Zovu ga i kralj, i predsednik, premijer, otac nacije. MMF-u je rekao NE i objavio oslobodilački rat protiv EU. Uspeo je da Mađarskoj smanji nezaposlenost, umanji cene nafte i gasa za više od 20 odsto. Ali, njegovo neraspoloženje prema multinacionalnim korporacijama, bankama i "imperijalističkoj briselskoj birokratiji" odbilo je strane investitore.

Orbana porede s posleratnim idolom Imreom Nađom, streljanim 1956. godine, ali i s diktatorom Miklošem Hortijem. Njegovo stezanje obruča kontrole oko institucija i medija dovelo ga je u sukob sa Evropskom unijom. Politiku nemačkog kancelara Angele Merkel Orban je uporedio sa nacističkom invazijom i u poslednje vreme se okrenuo istoku, Kini i Rusiji. Uveo je Mađarsku u članstvo NATO-a 1999. godine, s prvom operacijom protiv susedne SR Jugoslavije. Tri miliona građana mađarske nacionalnosti u Rumuniji, Slovačkoj, Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Ukrajini, za njegove vladavine dobilo je pravo na dvojno državljanstvo.

Orbana optužuju i za antisemitizam, iako se on zvanično zalaže za "nultu toleranciju". Tako je vlast rehabilitovala fašistu Mikloša Hortija, zbog čega je jedna od preživelih žrtava holokausta i dobitnik Nobelove nagrade za mir Eli Vizel 2012. godine vratio Mađarskoj orden. Prema rečima politikologa Lasla Lenđela, Orban je prava politička životinja koja ne podnosi ni poraz ni osporavanje. Orban voli da govori u ime naroda i nacije, a svaki protivnik stranke Fides bude manje ili više proglašen za izdajnika.

Oženjen je pravnicom Anikom Levaji s kojom ima petoro dece, četiri ćerke i jednog sina. Pre dve godine u franjevačkoj crkvi na Vencu Svete Margite u Budimpešti Viktorova ćerka Rahel, koja je do oltara stigla u očevoj pratnji, venčala se s Ištvanom Tiborcem. Svadba je bila organizovana na imanju porodice Tiborc, ali je hranu obezbedio premijer. Prema pisanju "Blika", za svadbu su pripremljena tradicionalna mađarska jela, kao što su paprikaš, kokošja supa, pačetina i prasetina iz furune.

Veliki je poklonik ne samo tradicije, nego i fudbala. Njegov lik pojavljuje se u kompjuterskoj igri Fudbal menadžer 2006. godine.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online