Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
Ličnost nedelje
19.11.-25.11.

Andrea Trinkijeri

Trinkijeri (50) tečno govori tri jezika, italijanski, engleski i srpski. Posle pobeda ne hvali, već - kritikuje, možda čak i više nego posle poraza. Navijači crno-belih su presrećni što je podigao ekipu posle serije neuspeha, ali italijanski stručnjak ne dozvoljava euforiju.

Ljudi bi pomislili da je Trinkijeri drugačiji, jer mu je deda Italijan bio diplomata, ali očigledno je da je mešanje sa balkanskom krvlju (baba i majka su mu Hrvatice) doprinelo da trener Partizana sledi devizu "što na um, to na drum".
Upravo takav pristup ga je i doveo do odličnih rezultata tokom samostalne trenerske karijere koja je počela pre tačno 20 godina. Strpljivo je radio i gradio karijeru, a povremeni neuspesi, poput onog na klupi reprezentacije Grčke 2013. i 2014. nisu ga uzdrmali. Naprotiv, sledio je svoj put, a samo četiri meseca pre dolaska na klupu Partizana bio je na korak od odlaska u NBA ligu

- Toronto Reptorsi su ga želeli u trenerskom timu.

Sudbina je očigledno imala druge planove za njega, a kako je i sam rekao, znao je da će kad-tad raditi u Srbiji. Živeo je za košarku i nije mu bilo teško da čak šest godina (1998-2004) peče zanat kao pomoćni trener Olimpije iz Milana (danas Armanija).

Lagodan život omogućila mu je činjenica da dolazi iz stare i izuzetno bogate italijanske porodice, pa je Trinkijeri pre 40. rođendana sebe "počastio" stanom u centru Njujorka, penthausom u potkrovlju od 200 kvadratnih metara, koji ga je sa sređivanjem enterijera po italijanskim standardima koštao dva miliona evra. U nizu legendarnih izjava po kojima je postao prepoznatljiv, ističu se tri Trinkijerijeva "bisera".

- Svlačionice su kao Las Vegas. A, ono što se desi u Vegasu, ostaje u Vegasu - rekao je jednom Trinkijeri kad su ga novinari pitali o sastanku koji je održao sa igračima.

Drugi "biser" je prosuo baš u Beogradu, 2. marta prošle godine. Posle utakmice Crvena zvezda - Bamberg Trinkijeri je rekao da će crveno-beli sigurno igrati plej-of Evrolige, na šta je jedan od novinara na konferenciji sumnjičavo zavrteo glavom. Italijan mu se obratio rečima:
- Ti ne misliš da će igrati plej-of? Ti si za Partizan!
Rekao je takođe i da je "tanka linija između genija i ludaka. Ja tu liniju koristim kao uže za preskakanje".

Uz košarku, Trinkijeri ima još dve ljubavi. Prva od te dve je Milan, fudbalski klub iz njegovog rodnog grada, a pre više od dve decenije rekao je da je jedan od njegovih najomiljenijih fudbalera u Milanu Dejan Savićević, koji mu je dodatno prirastao za srce posle spektakularnog gola u finalu Lige šampiona 1994. godine protiv Barselone.

Druga njegova velika ljubav su vina. Ne, nije alkoholičar, već samo ljubitelj dobre kapljice, kao i većina njegovih zemljaka.

Da li će uspeti da podigne posrnulog giganta iz Humske ili ne, pokazaće vreme, ali jedno je izvesno - Trinkijeri je doneo u Beograd i Srbiju nešto novo. Ostaje da se vidi da li će se kockice sklopiti i da li će Trinkijeri imati često razloga da podigne čašu vina uvis i kaže - živeli!

Igor Subić

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online