Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
Ličnost nedelje
18.06.-24.06.2018.

Žorž Vea

Time je Liberija nesumnjivo poentirala u tvrdoj diplomatskoj utakmici, ali to ne treba da čudi budući da se na čelu ove afričke zemlje odnedavno nalazi Žorž Vea, proslavljeni fudbaler koji je 1995. bio proglašen i za najboljeg igrača sveta!

Vea je rođen 1. oktobra 1966. godine, ali postoje određene nedoumice kada je reč o datumu njegovog rođenja. Naime, u vreme dok je igrao u Milanu oglasio se Adrijano Galijani, tadašnji potpredsednik kluba, koji je izjavio da je "lično video tri različita pasoša jednog velikog igrača Milana kojem ne želi da kaže ime".

- Znate šta mi je čudno? Iako je imao lažirani datum rođenja, igrao je veoma dobro do 40. godine. Da li je to bio Žorž Vea? To nisam rekao - izjavio je Galijani i time zagolicao maštu fudbalskog sveta.

Svojevremeno najbolji igrač sveta rođen je kao Žorž Tolon Mane Opong Osman Vea. Roditelji su mu se razveli dok je bio mali, pa mu je duh formirala baka, a talenat za fudbal mu je dao sam Bog.

- Podizala me je baba Ema Klondžlaleh Braun. Bili smo siromašni i mogli smo samo jednom godišnje da priuštimo sebi piletinu, za Božić. Dok sam odrastao u Monroviji prodavao sam krofne, kokice i sokove svakog dana posle škole da bi porodica imala nešto novca i da bismo platili troškove školovanja - rekao je Vea svojevremeno.

Kao tinejdžer je bio serviser telekomunikacija, ali se samo fudbalu istinski radovao.

- Svaki slobodan trenutak koji sam imao koristio sam za fudbal. Smešno mi je sad kad se setim u kakvim smo uslovima igrali. Nismo imali trenera, dresove, lopte su čak bile retkost. Zagrevali smo se kako je ko znao, a ono malo novca što bismo uštedeli skupljali smo za opremu - priča Vea.

Nastupao je Vea u nekoliko lokalnih klubova, gde ga je primetio i u francuski Monako za 50.000 funti doveo legendarni Arsen Venger. U prvoj sezoni 1989. Vea je postao najbolji afrički igrač, što je ponovio 1994. i 1995. godine.

- Jednog dana sam bio previše umoran i rekao Vengeru imam glavobolju. Odgovorio mi je: "Žorž, znam da je teško, ali moraš da treniraš naporno. Verujem u tvoj talenat i da možeš da postaneš jedan od najboljih na svetu." Tako sam slušao i gurao dalje. Mislim da je, osim Boga, Arsen jedini razlog zbog kog sam uspeo u Evropi - pričao je Vea.

U Francuskoj je Vea igrao još sa PSŽ, posle čega je otišao u Milan gde je proveo naredne četiri godine. Okušao se i u Čelziju, Mančester Sitiju i Marseju, da bi 2003. kopačke zamenio cipelama, a dres studentskom uniformom na Floridi.

Formirao je i Kongres za demokratsku promenu, a već 2005. se po prvi put kandidovao za predsednika Liberije. Izgubio je od prve žene koja je postala predsednica na afričkom tlu, Elen Džonson Sirlif.

Još jednom se 2011. upustio u trku za potpredsedničko mesto, ali i tada je "pogodio prečku". Ipak, nije odustao, kao ni ranije u životu. Proveo je izvesno vreme kao senator, da bi u trećem pokušaju pobedio protivkandidata Džozefa Boakaja i postao predsednik Liberije.

Žorž Vea oženjen je Jamajčankom Kler, sa kojom ima troje dece, od kojih se dvojica sinova takođe bave fudbalom.

Z. Simonović

Foto: Epa/ Olivier Hoslet
 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online