Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
Ličnost nedelje
18.06.-24.06.

Kim Džong Un

Uspeo je vođa relativno nebitne zemlje da ucenom nuklearnim programom dovede najmoćnijeg čoveka na svetu da zajedno s njim ravnopravno sedi za stolom. Ukoliko ništa ni ne bude od denuklearizacije Severne Koreje, ovo je već dovoljan uspeh za Kima, nešto što ni njegov otac, ni deda nisu uspeli.

Kim Džong Un je, zvanično, rođen 8. januara 1984. u Pjongjangu. Sin je Kim Džong Ila i unuk osnivača Severne Koreje Kim Il Sunga. O njegovom detinjstvu ima malo podataka. Ipak se zna da je pod lažnim imenom živeo i školovao se u privatnom liceju u Švajcarskoj, gde je ostao upamćen kao fin mladić koji je prosto obožavao košarku.

Retko je viđan u javnosti pre stupanja na vlast, posle smrti oca 2011. godine. Na čelu je armije sa činom maršala, iako nije poznato da li je ikada bio u vojsci. Većina informacija o Kim Džong Unu dolazi od prebega iz Severne Koreje, među kojima su i njemu neke bliske osobe. Fasciniran NBA ligom i Majklom Džordanom, preko košarke se povezao i sa legendom NBA Denisom Rodmanom koji je često njegov gost u Severnoj Koreji.

Kim Džong Un je, kao i otac i deda pre njega, po stupanju na vlast počeo da gradi vlastiti kult ličnosti. Odmah je izazvao međunarodnu krizu i počeo da preti nuklearnim ratom kako bi, uprkos mladosti, pokazao čvrstinu i učvrstio vlast.

Pasionirani je pušač i ne ispušta cigarete čak ni prilikom poseta zdravstvenim ustanovama. Kao i otac, uživa u žurkama u krugu najbližih, a obožava francuski konjak i američka pića, kao i francuske sireve zbog kojih je dobio 40 kilograma od dolaska na vlast.

Zemljom sa 25 miliona stanovnika vlada autokratski. Uprkos ozbiljnoj pretnji koju predstavlja zbog razvijanja nuklearnog oružja, njegove bizarne zabrane zabavljaju svet, pa čak i Kinezi često prave sarkastične klipove sa Kimom u glavnoj ulozi.

Građani Severne Koreje ne smeju, na primer, da presavijaju novine, jer je Kimova fotografija uvek na naslovnoj strani. Građani ne smeju ni da nazovu decu po vođi, a oni koji već nose njegovo ime moraju da ga promene. Severna Koreja omogućava ženama da biraju između 18, a muškarcima između deset mogućih frizura.

U njegovoj ličnoj državi zabranjena je upotreba sarkazama, ne samo u javnim glasilima, već i u svakodnevnom govoru. Čak je zabranjena i popularna fraza: "Za sve ovo je kriva Amerika", jer je zaključeno da se može shvatiti ironično! Postoji, međutim, i mnogo okrutnija strana Kim Džong Una.

Ubrzo po stupanju na vlast pogubio je teču Džang Song Teka, bivšu ljubavnicu Hjon Song Vo, a potom i ministra odbrane Hjon Jong Hola, jer je, navodno, zaspao na sastanku. Dok u Severnoj Koreji većina naroda živi u bedi, Kim koristi ogromne resurse za proizvodnju nuklearnog oružja i balističkih raketa.

Njegovi potezi sve manje nailaze na simpatije i kod glavnog saveznika Kine, jer njegove nuklearne probe daju dobar razlog SAD da rasporedi antiraketnu odbranu na Korejskom poluostrvu, a te rakete mogu da ruše i kineske projektile. Nakon serije proba raketa srednjeg i dugog dometa, te igre živaca sa SAD i pretnji sa obe strane, "mali raketaš" kako ga je Tramp u tvitovima nazvao, uspeo je da privoli najveću silu sveta da sedne sa njim za sto, na ravnopravnim osnovama i pregovara o kraju izolacije i sankcija Severnoj Koreji u zamenu za odustajanje od nuklearnog programa.

B.Đokić

Foto: Tanjug/AP 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online