Subota 25.11.2017.
08:11
S. Janković - Vesti

Putin ima prečicu do mira

EPA/Michael Klimentyev/Sputnik
Dobar zalet: Rohani, Putin i Erdogan u Sočiju

Putin je na mini samitu u Sočiju prekjuče okupio predsednike Turske i Irana Redžepa Tajipa Erdogana i Hasana Rohanija s namerom da podstakne sirijski mirovni proces.

"Pogurao" bi UN

Ruski predsednik smatra da bi sastanak s političkim snagama u Rusiji predstavljao podsticaj za mirovni proces u sedištu UN u Ženevi.

Putin je posle samita rekao da se otvara "nova etapa za rešenje krize" u Siriji, ali je ocenio da je jasno da taj proces neće biti jednostavan i da će zahtevati kompromise i ustupke svih učesnika, uključujući i sirijsku vladu.

U pripremi za sastanak u Sočiju, šef Kremlja je imao brojne diplomatske kontakte: Najpre je primio sirijskog predsednika Bašara al Asada, kome je to bilo prvo putovanje u inostranstvo od 2015. godine, a potom je obavio niz telefonskih razgovora sa svetskim zvaničnicima, uključujući i onaj s predsednikom SAD Donaldom Trampom.

Trojica lidera su posle sastanka rekli da podržavaju održavanje "Kongresa", što je ruska inicijativa pokrenuta krajem oktobra, ali koja je se od tada nije pomerila.

Opozicija u Rijadu

Istovremeno glavne frakcije sirijske opozicije, koje su juče u Rijadu počele pregovore na poziv Saudijske Arabije, nisu reagovale na tu inicijativu.

Izaslanik UN za Siriju Stafan de Mistura, koji je prisustvovao sastancima sirijske opozicije i ocenio ih kao izuzetno važne, sada putuje u Rusiju.

Cilj sastanaka opozicije u Rijadu jeste da se formira jedinstvena delegacija koja će predstavljati sirijsku opoziciju na pregovorima koji treba da počnu 28. novembra u Ženevi pod pokroviteljstvom UN.

Ideju sirijskog Kongresa u Rusiji kritikovao je Zapad smatrajući da svi politički pregovori treba da se održavaju u okviru ženevskog procesa, koji UN vode od 2014. i koji treba da se nastavi 28. novembra.

Rusija i Iran, saveznici vlasti u Damasku, i Turska, koja podržava sirijske pobunjenike, bili su pokrovitelji paralelnog procesa u Astani, glavnom gradu Kazahstana, tokom koga su dogovorene "zone deeskalacije" na sirijskoj teritoriji.

Zahvaljujući tim zonama smanjena je tenzija na terenu i okupljeni su za jednim stolom predstavnici vlasti i opozicije da razgovaraju o vojnim pitanjima u trenutku kada su pregovori u Ženevi bili na mrtvoj tački.

Kurdi i Asad

Postoje brojne nedoumice oko ideje održavanja sirijskog Kongresa pod pokroviteljstvom Moskve. Još nije određen datum i Erdogan je tvrd oko toga da kurdske milicije koje kontrolišu deo severa Sirije ne mogu da učestvuju u rešavanju krize. S druge strane, opozicija je pod pritiskom da učini ustupke, posebno oko zahteva za Asadov odlazak sa vlasti.
 

2024 © - Vesti online