Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 04.11.2017.
20:11
blic.rs, Vestionline A

Nešto je zapelo na Istoku: Zašto je Putin hitno odleteo u Teheran?

Ruski predsednik Vladimir Putin je 1. novembra seo u avion i odleteo kod iranskog ajatolaha Alija Hamneija, na trilateralni samit Rusije, Irana i Azerbejdžana. Međutim, mnogima nije bilo jasno zašto.

Vesti
Vladimir Putin ništa ne prepušta slučaju

Zvanična agenda najavila je razgovore o Siriji, Iranaskom nuklearnom sporazumu, statusu Kaspijskog jezera, borbu protiv terorizma. Ipak, nikakve posebne akcije po ovim stavkama nisu preduzete u Teheranu.

Putin bi teško prešao toliki put kako bi slušao komplimente Ajatolaha Hamneija o svom "snažnom i odgovornom vođstvu", piše opozicioniruski nedeljnik "Nju tajms". 

Naime, ruski predsednik je navodno nezadovoljan time što Iran odugovlači završetak jednog od najvažnijih projekata za Kremlj.

O čemu se radi?

Kako je za ovaj list rekao neimenovani ruski zvaničnik, lideri su se složili da završe izgradnju pruge od Astare u Azerbejdžanu do Rašta u Iranu.

Ova grana je deo severno-južnog transportnog koridora, koji je dizajniran da poveže Severnu Evropu sa Jugoistočnom Azijom (Indija-Persijski zaliv-Iran-Azerbejdžan-Rusija-dalje ka Skandinaviji), a u isto vreme ujedine transportne puteve gvožđa Azerbejdžana, Irana i Rusije.

Sporazum o izgradnji su prvobitno sklopile Rusija, Iran i Indija 2000. godine, a 2005. se priključio Azerbejdžan.

U prvoj fazi planirano je da se transportuje šest miliona tovara godišnje kroz koridor, ali je kasnije povećano na 15 do 20 miliona.

Sve to iz Indije preko Rusije u Skandinaviju, za samo 14 dana.

Sve je bilo spremno i dogovoreno, ali su onda iskrsli problemi.

Hitan sastanak

Kako piše ruski nedeljnik, kada su u Moskvi čuli da je "južni projekat" gotov, a da se o "severnom" ništa ne govori, Putin je zvao Alijeva i pitao ga u čemu je problem, na šta je odgovorio da Baku nema problema, da posao zadržava Iran jer sva sredstva idu za rat u Siriji.

Inicijativa za hitan sastanak u Teheranu pripada upravo Alijevu.

Projekat "sever-jug" imao je dve rute, "severnu" kroz Rusiju i "južnu" kroz Gruziju i Tursku.

Predsednik Azerbejdžana Alijev i bivši lider Gruzije Mihail Sakašvili, složili su se tada oko prioriteta "južnog projekta" 2004. godine u Tbilisiju, a 2007. godine počela je izgradnja puta.

"Južni projekat" završen je do 31. oktobra 2017. godine, dan pred samit.

Predsednici Azerbejdžana, Turske i Gruzije otvorili sekciju od 846 kilometara Baku-Tbilisi-Kars, koji se već naziva "Kavkaskim sueckim kanalom".

Transportovaće tovare iz Kine u Evropsku uniju za 12 do 15 dana, umesto dosadašnjih 40 do 45. Samo Baku će godišnje od toga imati 50 miliona dolara.

U govoru koji je usledio nakon sastanka rečeno je da će Azerbejdžan platiti 500 miliona dolara Iranu za izgradnju iranskog sektora pruge Astara-Rašt, iako je dužina deonice samo nekoliko desetina kilometara.

- Inicijalno, izgradnju je trebalo da finansira sam Iran, ali je Putin izgleda ubedio Alijeva da pomogne regionalnom savezniku - rekao je diplomatski izvor u Bakuu u razgovoru za "Nju tajms".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online