Utorak 04.08.2015.
22:17
Tanjug

"Srbija je uvek bila utočište za sve žrtve zablude koja se zvala Jugoslavija"

Tanjug
Dan sećanja na pogrom Srba, gde god da se desio: Milorad Dodik

- Srbi žele mir. Želeli su ga i onda kada se desio progon Srba u hrvatskoj vojnoj akciji "Oluja", a jedina greška srpskog naroda je što smo verovali u Jugoslaviju i bili njena žrtva - rekao je Dodik u Sremskoj Rači na obeležavanju Dana sećanja na stradanje i progon Srba.

- Ovaj most bio je znak svega - slobode, mira, Srbije koja je bila siguran beg od smrti. To je most istine, a istina je bila da su Srbi morali da napuste kuće i da krenu jedino tamo gde je sloboda, u Srbiju. Znali su da su na sigurnom kad pređu most, da su među svojima - rekao je on i dodao da je Republika Srpska pružala i tada sve što je mogla da da utočište, okrepljenje, ohrabrenje...

- Solidarnost pokazana tih dana ostaće duboko zapamćena od strane svih tih ljudi. Više od 50.000 ljudi iz Krajine je ostalo i oni su integrisani u naše društvo - rekao je on.

Dodik je naveo da će 4. avgust biti dan sećanja na progon Srba ma gde se on desio.

- Posvetili smo to ovom datumu jer je najupečatljivije stradanje Srba nakon "Oluje", u kojoj su, predvođene hrvatskim snagama učestvovale i snage iz SAD i iz drugih zemalja Evrope, koji su zajedno napravili etničko čišćenje - rekao je Dodik.

Prema njegovim rečima to je bila udružena akcija zapadne vojne alijanse i hrvatskih snaga koja je mnoge nedužne, koji tada i nisu znali šta se dešava, lišila života.

"Ne negirajte RS, kao što mi ne negiramo BiH"

Predsednik Republike Srpske poručio je da ne treba da se obesmišljava i negira Republika Srpska, jer u RS niko ne obesmišljava i ne negira Bosnu i Hercegovinu.

- Govorili su da je BiH Jugoslavija u malom, a sad postavljam pitanje zašto živi mala, a nije mogla velika... Evo, mi nećemo negirati Bosnu, ali prestanite negirati RS, ne možemo živeti u toj negaciji. Ovo je sombol našeg zajedništva, kao naš vapaj za mir - rekao je Dodik

Dodik je rekao da i nije nemoguće razumeti zašto su viđeni Srbi i u vreme mira i bivše Jugoslavije odlazili.

- Morali su da napuštaju i u miru,i da idu ka Srbiji. Srbija je bila uvek sigurno utočiste za sve nas. Republika Srpska je zagledana u Srbiju i nju droživljava kao sastavni deo svog nacionalnog bića i Srbija za nas jeste dokaz naseg postajanja - poručio je Dodik.

2024 © - Vesti online