Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 04.08.2015.
20:44
Tanjug A

"'Oluja' je bila etničko čišćenje i pokolj srpskog naroda"

Simboličnim susretom predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Republike Srpske Milorada Dodika na mostu kod Sremske Rače, večeras je počelo obeležavanje Dana sećanja na stradanje i progon Srba.

Srna
Aleksandar Vučić i Milorad Dodik spuštaju vence u reku

Premijer Srbije i predsednik RS u reku Drinu spustili su vence u znak sećanja na sve postradale Srbe. Obeležavanje je nastavljeno intoniranjem himni Srbije i Republike Srpske.

Vučić je na most izašao sa srpske, a Dodik sa strane RS. Idu jedan ka drugom. Vučić je išao u pratnji dvoje dece u narodnim nošnjama, Dodik sam. Masa naroda sve to je gledala na video-bimu i pozdravljala aplauzima.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je akcija “Oluja“ bila etničko čišćenje i besmisleni pokolj srpskog naroda.

- Strašan zločin je bila "Oluja" i Srbija to više neće da krije - rekao je Aleksandar Vučić, dodajući da Oluje treba da se stide oni koji su je počinili.

- Nadam se da će Srbija moći od sada slobodno da kaže da je to bio zločin i poručio da se zločin mora oprostiti, ali nikako ne sme i ne može da se zaboravi.

"Vera jedini greh"

Srpski patrijarh Irinej rekao je na mostu kod Sremske Rače da je srpski narod pre 20 godina stradao od braće sa kojim ga vezuje istorija.

On je naveo da je jedina krivica stradalih bila to sto su bili Srbi pravoslavne vere, što je krivica koja im je bila pripisana i 1941. godine.

- Danas se sećamo naroda srpskog koji je proteran iz svojih mesta, iz domova u kojima je vekovima živeo, u kojima je gradio svoje domove. Sve su to pod pretnjom smrću morali da napuste i da spas potraže, a gde drugde, nego u majci Srbiji. To je tragedija biblijskih razmera koju su nekada doživeli Jevreji, Jermeni, a mi Srbi dolazimo odmah iza njih - rekao je Irinej.

Prema njegovim rečima, na današnji dan pre 20 godina zločin nad Srbima su počinila braća po veri.


- To su uradila braća s kojima nas vezuje istorija i kultura, braća koja su nam bliska po veri i crkvi, sa malim razlikama što smo mi pravoslavci, a oni rimokatolici. Veliku odgovornost snose predstavnici rimokatoličke crkve, očekivalo se da se čuje glas naše braće po veri, ali se taj glas nije čuo. Gospod nas je poslao da volimo jedni druge, prijatelje, ali i neprijatelje svoje. Nama je cilj da sa narodima koji su pored nas da napravimo nove hrišćanske odnose. Sa ovoga mesta se sećamo onoih koji su bežeći od sablje i mača našli kraj svom životu. Da se setimo nevino stradalih čija imena i broj samo Bog zna. Mržnja nikome dobra nije donela, ni onima koji danas proslavljaju pobedu nad nevinim narodom možemo da proručimo, zlo i zloba nikome dobro nije donela - istakao je Irinej.

Ne smemo da zaboravimo

Državno obeležavanje Dana sećanja na stradanje i progon Srba dve decenije nakon pogroma u "Oluji", deo je važnih datuma iz zajedničke istorije koja ne preti nikome, izjavio je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Aleksandar Vulin.

- Od sada, pa dok god ima srpske države, 4. i 5. avgust biće Dan sećanja na svako stradanje Srba od kako ih je bilo, na svako proterivanje, na svaku jamu i na svaku nesreću - rekao je Vulin, koji prisustvuje obilježavanju Dana sjećanja koje se održava u Sremskoj Rači.

On je naglasio da Srbi ne smeju dozvoliti da se njihova istorija zaboravi, da je se odreknu, ističući da ta istorija ne prijeti nikome i da svjedočenje istine ne može biti pogrešno, niti može da pokvari odnose Srbije i Republike Srpske sa Hrvatskom i EU.

- "Oluja" se desila, mi nećemo okrenuti glavu od toga i nikada nećemo prestati da tražimo odgovornost za 250.000 proteranih, za dve hiljade ubijenih. Nikada nećemo prestati da se sećamo i da govorimo istinu - rekao je Vulin.

Prema njegovim riječima, 250.000 Srba je protjerano u samo četiri dana, što je nezapamćeno na planeti, protjerano trajno da se većina nikada ne vrati.

- Ne možemo da zaboravimo, zbog naše dece i naše budućnosti, ne smemo dozvoliti da se ikada ponovi zlo koje je učinjeno srpskom narodu - poručio je Vulin.

POVEZANE VESTI

Utorak 04.08.2015. 20:55
београд - град пун "идеа" ????? је*ем вас у симболику.....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online