Četvrtak 23. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
Ličnost nedelje
06.03.-12.03.

Đorđe Ivanov

Spornom platformom traži se, između ostalog, uvođenje albanskog kao službenog jezika, rešavanje spora oko imena Makedonija, otvaranje debate o zastavi, himni i grbu Makedonije, kao i ravnomerna zastupljenost Albanaca u državnim strukturama. Albanci traže i stvaranje "integrisanog graničnog upravljanja" na granicama sa Kosovom i Albanijom, što se može protumačiti kao pokušaj stvaranja velike Albanije. Za Ivanova je to bila kap koja je prelila čašu.

Ovo nije prvi put da Đorđe Ivanov svojim odlukama podiže veliku prašinu. U aprilu prošle godine je doneo odluku o aboliciji za 22 od 56 državnih i partijskih funkcionera umešanih u aferu Prisluškivanje. Pod pritiskom građanskih protesta i međunarodne zajednice 28. maja je povukao tu odluku.

Rođen je 2. maja 1960. u gradiću na jugu Makedonije, Valdanovu. Do 1990. godine bio je aktivista Saveza socijalističke omladine Jugoslavije. Završio je Pravni fakultet u Skoplju. Za asistenta na tom fakultetu izabran je 1995. godine, a tri godine kasnije za docenta na predmetima političke filozofije i političke teorije. Naredne godine je izabran za gostujućeg profesora na postdiplomskim studijama na Univerzitetu u Atini. Od 2000. godine član je Saveta direktora za evropske postdiplomske studije za demokratiju i ljudska prava na Univerzitetu u Bolonji i koordinator na kursu za demokratiju na Univerzitetu u Sarajevu. Za predsednika Makedonije izabran je 2009. kao predsednički kandidat partije VMRO-DPMNE, iako nije član partije.

U predsedničku fotelju je seo na iznenađenje mnogih. Renome je stekao kao ugledni profesor, a popularnost među narodom isticanjem da se ne stidi svog porekla, i da se svojih ubeđenja nije odricao ni u vreme kada su ih mnogi menjali da bi postali deo političke elite. Kada je izabran za predsednika, iznenadio je mnoge izborom svojih saradnika u predsedničkom kabinetu. Iako su svi očekivali da će se na tom spisku naći poznati članovi stranke čiji je kandidat bio, to se nije desilo. Za prvog savetnika izabrao je Svetomira Škarića, čuvenog profesora ustavnog prava na fakultetu u Skoplju. Ivanov je uvek isticao da je za svoju besprekornu akademsku karijeru zahvalan upravo Škariću.

Sa ponosom ističe da je tokom studija raspuste koristio da zaradi džeparac u Grčkoj, te je jedan od njegovih ciljeva rešavanje spora sa komšijama. Otac je Ivana, kojeg je dobio u braku sa suprugom Majom. Za svog sina u šali kaže da je "lep na mamu, a pametan na tatu". Ne krije da voli makedonsku lozovu rakiju, za koju kaže da je "najbolja na svetu".

Antonija Vučićević

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online