Petak 7. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
Ličnost nedelje
13.02.-19.02.

Bakir Izetbegović

Sin osnivača SDA Alije Izetbegovića ovlastio je sam sebe da u ime BiH inicira reviziju postupka protiv Srbije u kojem istočnog suseda optužuje za agresiju i genocid. Pri tome poručuje da to nije upereno protiv srpskog naroda!
Tako se Bakir, kojeg je onomad Vučić gostio po Skadarliji, našao u žiži srpskih medija. Po jednoj od priča, plasiranoj ovih dana, Izetbegović tajno naoružava paravojne muslimanske jedinice u BiH, uz pomoć preduzeća iz sektora vojne industrije koja su, navodno, u većinskom vlasništvu njegove ćerke jedinice Jasmine.

Priča o Izetbegoviću mlađem je još jedna od balkanskih priča moćnih dinastija sa puno nepotizma i ambicija, u Bakirovom slučaju i sa ličnim teretom dominantnog oca. Bakir će pričati da se odao piću kada mu je otac bio u zatvoru i da je prestao da pije tek 1985, ali su njegovi drugovi pričali da se depresiji i pijanstvu odao jer ga je tadašnja devojka prevarila sa sinom komunističkog direktora. Alija Izetbegović, pisac Islamske deklaracije i nesumnjivi ideolog i predvodnik islamskog radikalizma u BiH, šokirao je svoje saradnike kada je za ličnog sekretara u vreme rata imenovao sina jedinca Bakira, diplomiranog arhitektu.

Na prve visoke funkcije u SDA izabran je tek nakon što se teško oboleli Alija povukao 2000. iz politike, ne dočekavši da haški tužioci podignu optužnicu protiv njega za ratne zločine. Uzdizanje u SDA Bakir je krunisao pre dve godine kada je izabran za predsednika stranke, ali je još od 2010. zaseo u Predsedništvo BiH kao bošnjački predstavnik i po svemu sudeći, ne misli da mesto ustupi nekom drugom.

"Nebitan, a radikalan", ovako ga definiše Dževad Galijašević, tvrdeći za Alijinog sina da je jedino političko utočište na Balkanu novoprobuđenog neosmanlijskog lidera Erdogana. Kolika je ta veza jaka i privatno govori i podatak da je Bakir bio među viđenijim zvanicama kada je turski predsednik nedavno udavao ćerku. Bakir takođe ima ćerku jedinicu Jasminu. Ona je brže-bolje demantovala nedavnu glasinu da se udala za Srbina i da je sa njim dobila dete, porodivši se u Holandiji.

Upućeni u privatne odnose porodice Izetbegović tvrde da nemir u familiji nije donelo Alijino neverstvo kada je napustio vernu hanumu, Bakirovu majku Halidu, koja će se kasnije psihički razboleti, već da je to učinila snaha, Bakirova supruga Sebija, možda i najomraženija od Izetbegovićevih.

Crnogorku Sebiju, rođenu Građević, a poznatiju kao Seka, Bakir je upoznao na sarajevskoj promenadi. Sarajevska čaršija je međutim tračarila da je nepoznatu Crnogorku, ćerku oficira JNA, upoznao na vojnom odsustvu. Ova doktorka ginekolog, koja je danas na čelu jedne bolnice u Sarajevu, svojim firmiranim oblačenjem i raskošnim životom samo je dodatno uvećala omrazu koju prema njoj gaji deo bošnjačke javnosti, optužujući je da na supruga ima presudan uticaj i da zapravo ona kadrira u SDA.

Da su mu davnašnji preci ostali u Srbiji, možda ne bi morao da pravda sadašnji pozamašan imetak, trpeći optužbe za korupciju. Prema Bakirovoj priči, Izetbegovići vode poreklo od porodice Jahić čiji su muški članovi bili vojni zapovednici u otomanskoj vojsci u Beogradu. Sredinom 19. veka sele se u Šamac, i uzimaju prezime Izetbegović, po Izet-begu Jahiću, ostavivši veliku imovinu u budućoj srpskoj prestonici, kuće u Francuskoj ulici i Adu Ciganliju!
                                                                                           Jelena Arsenović
 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online