Četvrtak 6. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
Ličnost nedelje
16.01.-22.01.

Valentin Incko

- Ako bismo počeli slaviti praznike kao što je 9. januar (Dan Republike Srpske), onda bi se neki mogli dosetiti i da se slavi, recimo, 10. april, kada je osnovana NDH - rekao je Incko za medije u Sarajevu odakle često izlazi da bi obišao muslimanska groblja, ali nikada srpska stratišta.

Incko je pokušao naknadno da se izvuče porukom da to poređenje nije njegova osnovna poruka, ali je u svakom slučaju uspeo samo još više da raspali srpsku (i rusku) želju da bude poslednji visoki predstavnik u BiH.

Incko nikada nije skrivao žaljenje što nema podršku cele međunarodne zajednice: "Imam ovlašćenja da smenim Milorada Dodika, ali prošla su ta vremena." Umeo je i da zapreti hapšenjem Dodika, ali se ispostavilo da je samo plašio mečku rešetom.

Incko je rođen 22. maja 1949. u Austriji, u porodici koruških Slovenaca u selu Sveče kod Klagenfurta, sedam kilometara od tadašnje jugoslovenske granice. Odrastao je u Klagenfurtu, a njegov otac, Valentin Incko Stariji, bio je poznati kulturni radnik i politički aktivista slovenačke manjine u Austriji. 

Valentin Incko oženjen je Slovenkom sa drugog kontinenta, sa kojom ima dvoje dece, Simona i Valentinu i porodica razgovara na slovenačkom. Njegova supruga je Bernarda Fink Incko, rođena u Buenos Ajresu u slovenačkoj porodici koja je iz Jugoslavije pobegla od komunizma, ali se nije usrećila u Argentini. Bernarda je pričala da su roditelji prvi odlazak u operu mogli da joj priušte tek kada je imala 18 godina. Porodična baza Inckovih je u selu Sveče, gde su deca išla u školu, a potom u dvojezičnu gimnaziju u Klagenfurtu. Bernarda se žali da njen suprug ima buran politički život u Bosni, pa ne provode mnogo vremena zajedno.

Međutim, život u Koruškoj nije uvek bio idiličan za porodicu Valentina Incka, koji je predsedavajući Nacionalnog saveta Slovenaca. Pre dve godine izveštaj austrijskih istoričara o delovanju jugoslovenske Udbe i bombaškim napadima u Koruškoj 70-ih godina prošlog veka naterao je Incka da izjavi da je reč o pokušaju uništavanja njegovog ugleda. On je rekao da je tada mogao biti samo žrtva prisluškivanja Udbe i da "svesno nije imao nikakve veze sa tom službom". Alfred Elste, jedan od autora izveštaja, pomogao mu je tvrdnjom "da u slučaju Valentina Incka ne postoji optužba da je radio za Udbu".

Valentin Incko školovao se u Klagenfurtu na slovenačkom jeziku, a studirao je u Gracu slovenske jezike, pa osim diplomatskog engleskog tečno govori srpsko-hrvatski, ruski i češki. Završio je i Diplomatsku akademiju u Beču. Od 1974. službovao je u Mongoliji i Šri Lanki, a od 1982. do 1986. bio je ataše za medije ambasade Austrije u Beogradu. Potom je bio diplomata u austrijskoj misiji u UN i ataše za kulturu u Češkoj, pa ambasador u matičnoj Sloveniji.
Sada se bliži kraj mandata visokog predstavnika za BiH Valentina Incka, koji tvrdi da bi veliku platu rado zamenio za odrešene ruke, kako bi nametnuo zakone u BiH. Sam kaže da je verovatno poslednji visoki predstavnik, a posle uvrede poređenjem RS i NDH, jedna od poruka koje su mu upućene bila je "Incko, pakuj kofere i idi kući!"

                                                                                                           B. Đokić

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online