Nedelja 26. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
Ličnost nedelje
08.08.-14.08.

Ana Brnabić

Široj javnosti nepoznata, Ana Brnabić postala je najupečatljiviji lik u novoj Vladi zahvaljujući tome što se javno deklariše kao lezbijka. Premijer je unapred projektovao zlonamerne komentare i pokušao da ih preduhitri.

- Ona to ne krije, s ponosom to govori. Ona je toliko fina i ljupka, i pitala me je: "Ako vam to smeta, sigurna sam da će o tome sada da govore". Odgovorio sam joj: "Mene interesuje šta možeš da uradiš, a znam koliko si stručna i vredna".

Naravno da su mediji Vučićev ekspoze i spisak budućih ministara pretežno sveli na naslove kojima se konstatuje da je Srbija prvi put dobila gej ministarku. Tako se krenulo obrnutim redosledom - govorilo se o ličnoj intimi pojedinca - njegovom seksualnom opredeljenju, dok je u drugom planu ostalo pitanje kojom se to stručnošću 41-godišnja Beograđanka preporučila za ministra državne uprave i lokalne samouprave?

Da li time što je nakon završetka Pete beogradske gimnazije, na Univerzitetu Nortvud u Mičigenu, završila studije poslovne administracije, a potom u Velikoj Britaniji, na malom poznatom Hul univerzitetu, stekla diplomu iz marketinga? Ili je, ipak, prevagnulo njeno radno iskustvo: od ranih radova u Srpskom informacionom centru u Londonu čiji je glavni zadatak bio da pomaže Miloševićevoj opoziciji, ili angažovanje u Koordinacionom telu za jug Srbije, ili rad u američkoj organizaciji USAID u Srbiji?

U svojoj zvaničnoj biografiji, Ana Brnabić, ipak, najviše ističe to što je učestvovala u osnivanju Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED), gde je dogurala do predsednika Upravnog odbora, pozicije sa koje i odlazi na ministarsku funkciju.

Ili se preporučila time što je kao izvršna direktorka Pexim fondacije pametne mlade ljude u Srbiji preporučivala za stipendiju na prestižnom Kembridžu, ili time što se nametnula i pletiljama Srbije, pa obavlja i funkciju predsednice savetodavnog odbora Etno mreže.

Oni koji su se setili gde su ranije već videli njen lik, mogli su da zaključe da se ovoj energičnoj ženi kroz ministarsku funkciju vraćaju neki raniji dugovi. Prošle godine u jeku afere "vetroparkovi" Ana Brnabić je kao direktora srpskog ogranka američke kompanije za razvoj vetroparkova Continental Njind, demantovala da je direktor Elektromreža Srbije Nikola Petrović reketirao njihovu kompaniju!

Petrović je prethodno dobio podršku svog kuma premijera Vučića koji je ustvrdio da upravo ova kompanija stoji iza grupe američkih kongresmena koji su se žalili potpredsedniku SAD Džozefu Bajdenu da su Vučićev brat Andrej i kum Nikola centar korupcije u Srbiji.

Tačku na aferu trebalo je da stavi direktorka srpskog ogranka američke firme Ana Brnabić koja u društvu Petrovića, u sedištu Vlade Srbije, demantuje reketiranje. Istovremeno, Ana podnosi i ostavku na direktorsku funkciju, ali se kasnije saznalo da ona nije prihvaćena.

Već tada se spekulisalo da će Ana za svoju "žrtvu" biti nagrađena postavljenjem na čelo "deliveri junita". Za zaboravne, radi se o mehanizmu međusobnog povezivanja ministarstava koje je bivši britanski premijer Toni Bler želeo da "zasadi" u Srbiju, ali se taj "pelcer" nikada nije primio.

Na stranu sve funkcije koje je imala i koje je istovremeno obavljala, možda su ipak Anu Brnabić u Vučićev kabinet dovele zvezde. Astrolozi kažu da je ova Vaga (28. 9. 1975), sa znanjem engleskog i ruskog jezika, "ledena dama", spremna na kompromise, ali i jako specifična i drugačija. Vredna je, ambiciozna i ima višak muške energije, pa je kao vojnik koji će se truditi da savesno izvrši sve svoje zadatke".

Jelena Arsenović

 

 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online