Subota 11. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
Ličnost nedelje
05.10.-11.10.2015.

Andrija Mandić

Iz vladajuće Milove Demokratske partije socijalista poručuju da Demokratski front ne može ucenjivati nikoga sa šest odsto podrške građana, dok druge stranke iz crnogorske opozicije različito reaguju na proteste, a među njima ima i mišljenja da je Đukanović bezbedan dok proteste predvodi njegov kum Mandić.

- Opredelili smo se za nenasilni metod političke borbe i ostaćemo na ulici dok se ne ispune naši zahtevi. Tražimo samo poštene izbore u Crnoj Gori. Đukanović je razvio dobar model izborne krađe. Imamo veliki broj dokaza o krađi na izborima, da je to organizovao Đukanović i tražimo da se formira prelazna vlada, a nakon toga ko pobedi. Mi smo spremni da na ulicama ostanemo do posle Nove godine - poručuje Mandić.

Andrija Mandić je rođen 1965. godine u Šavniku. Diplomirao je na Metalurško-tehnološkom fakultetu u Podgorici. Jedan je od osnivača Srpske narodne stranke. U Vladi nekadašnje SRJ bio je zamenik ministra za privredu. Bio je i na čelu koalicije Srpska lista i njen predsednički kandidat na izborima 2008. Takođe, bio je jedan od lidera koalicije Bolja Crna Gora. Kada je 2009. osnovana Nova srpska demokratija, postao je njen prvi predsednik. Osnivač je i član predsedništva Demokratskog fronta. Svojevremeno je bio i preduzetnik, direktor i suvlasnik akcionarskog društva za preradu obojenih metala. Organizovao je prvu privatnu proizvodnju aluminijumskih legura u Crnoj Gori. Od 2001. godine poslanik je u Skupštini CG. Oženjen je Sanjom i ima sina Iliju.

Zanimljivo je da se u Andrijinoj zvaničnoj biografiji ne pominje da su na njegovu suprugu svojevremeno bile registrovane dve firme, a da je sin u maju ove godine osumnjičen da je u Podgorici, napao sedamnaestogodišnjeg J. J. u društvu sa još tri osobe. Andrijin sin je inače u policijski registar zaveden još kao maloletnik jer je i u tinejdžerskom dobu učestvovao u tuči kada je nožem povređen jedan maloletnik u dvorištu podgoričke Gimnazije "Slobodan Škerović".

Iz zvanične biografije lidera Demokratskog fronta izostavljen je takođe podatak da je Andrija Mandić 2007. godine proglašen za "četničkog vojvodu srpskih zemalja" i da mu je ta čast pripala poslednjom voljom Mila Rakočevića, poslednjeg vojvode-đenerala Draže Mihailovića, koji je umro u 97. godini u Parizu. Političku karijeru započeo je 1990. pred raspad SFRJ, kao aktivista Saveza reformskih snaga Ante Markovića, te je sa propašću te države izvesno vreme batalio politiku i okrenuo sitnom biznisu.

Posle Đukanovićevog izbora za premijera Crne Gore, u Podgorici, sa jednim policajcem, Mandić otvora noćni bar Scena. Stalni gost bio je Đukanović sa saradnicima. Kad je bar zatvoren, Mandić otvara privatnu livnicu aluminijuma na Bioču, na ulazu u Podgoricu. Kad je livnica prodata, on se ponovo politički angažuje. Učlanjuje se u Narodnu stranku na čijem je čelu bio prof. dr Božidar Bojović. Kao kadar te stranke u Saveznoj Republici Jugoslaviji postaje zamenik saveznog ministra trgovine Milana Beka u vladi Slobodana Miloševića. U Crnoj Gori su bili iznenađeni Mandićevom izjavom pred septembarske izbore 2000. da će Milošević Koštunicu "pregaziti kao plitak potok". Nakon svrgavanja Slobodana Miloševića Andrija se vratio u Crnu Goru i postao predsednik Izvršnog odbora Srpske narodne stranke.

Zanimljivo je da je 21. maja 2007. godine pre podne otvorio izložbu karikatura Gorana Šćekića protiv nezavisne Crne Gore, a po podne, na američkom razaraču u Boki, pod novom crnogorskom zastavom, prisustvovao proslavi Dana nezavisnosti Crne Gore u organizaciji Amerikanaca!

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online