Petak 10. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
Ličnost nedelje
20.07.-26.07.2015.

Ljubivoje Tadić

Ljubivoje Tadić rođen je 28. jula 1960. godine u Novom Sadu. Potiče iz poznate glumačke porodice. Otac Rastko je bio glumac, a stric Ljuba Tadić, doajen srpskog glumišta. Osim talenta za glumu, od oca i strica nasledio je i ljubav prema Crvenoj zvezdi. U muškim razgovorima u kući žučno se raspravljalo više o Zvezdi, nego o pozorištu. Sa ocem i stricem stalno je išao na utakmice Crvene zvezde. Otac je uvek nosio jabuke.

- Pre utakmice ili u poluvremenu, on bi nožićem seckao jabuku, davao nam po deo i bajao: "Kako ja sečem ovu jabuku, tako mi dajemo golove." Bilo nam je zabavno, društvo je bilo glasno i uvek se znalo ko gde sedi.

Hteo je Ljuba jedno vreme da igra fudbal, ali je od toga odustao jer je morao da izabere - lopta ili škola. Moja baka, mamina mama Mara, mislila je da bi bilo dobro da budem ili radio-amater ili da igram folklor. Govorila je: "Ti radio-amateri i folkloristi se jako lepo druže i često putuju."

Upisao je književnost na Filološkom fakultetu, u želji da se bavi sportskim novinarstvom, ali je posle druge godine, krišom od roditelja, polagao prijemni ispit na Akademiji dramskih umetnosti koju je završio u klasi profesora Predraga Bajčetića. Zbog ljubavi prema glumi odrekao se i stipendiranja baba-tetke Milje, koja mu je u želji da Ljubivoje postane profesor svakog meseca slala novac da kupi novo odelo i odvede devojku u pozorište i bioskop.

- Tetka Milja je bila sestra moga dede Svete, Rastkovog i Ljubinog oca, koji je pre Drugog svetskog rata bio profesor. Davala mi je poprilično dosta novca, više nego što je moj otac imao platu u Narodnom pozorištu.

Svi su je zvali tetka pošto se nikad udavala. Bila je apotekar po struci, doktorirala je farmaciju u Zagrebu 1923. godine i cenila je samo nekoliko zanimanja: profesor, lekar i inženjer. Novac mu je davala jer je mislila da će biti profesor. Od ljubimca broj jedan postao je omražena ličnost.

Kad je položio sve ispite sa druge godine, stric Ljuba pozvao ga je da mu se, za nagradu, pridruži u Dubrovniku, budući da se tamo spremao za ulogu kralja Lira u istoimenoj predstavi, u režiji Paola Mađelija. Vrdao je mladi Ljubivoje jer se krišom pripremao za prijemni na Akademiji. Iako mu je stričeva ponuda bila primamljiva, nije mu bilo zgodno da avgust provede van Beograda. Stricu Ljubi nekako je izvrdao i rekao da u Dubrovnik ne može jer njegovu tadašnju devojku roditelji ne puštaju da ide s njim. U međuvremenu su ga primili na Akademiju, pa Dubrovnik tog leta nije video. U Narodnom pozorištu je zaposlen od 1984. godine.

Bio je aktivni učesnik promena vlasti 2000. godine. Do 2003. godine bio je poslanik u Veću građana Skupštine SR Jugoslavije, a upravnik Narodnog pozorišta do 2005. godine.

Otac i stric su bili odbornici u Skupštini grada, a Ljubivoje je politički najdalje dogurao, kao poslanik u Saveznoj skupštini poslednje Jugoslavije. Na sceni nacionalnog tetra oživeo je lik i delo velikog i odanog srpskog prijatelja, Švajcarca Arčibalda Rajsa. Poznati glumac je ne samo tumač glavne uloge, već potpisuje dramaturgiju i režiju priče o švajcarskom doktoru hemije i univerzitetskom profesoru koji je sa srpskom vojskom u učestvovao Prvom svetskom ratu i u Srbiji ostao do smrti da bi, kako je govorio, bio od koristi narodu koji je toliko zavoleo. Pre "Arčibalda Rajsa" napisao je drame "Kako je divan taj prizor" o Nikoli Tesli i Đorđu Stanojeviću, "Oproštajni koncert" o poslednjim danima Jesenjina i Majakovskog, "Seobno platno srpsko" o Velikoj seobi Srba. Oženjen je glumicom Anđelkom Milivojević Tadić. Imaju sina Rastka, studenta filmske i TV režije, i ćerku Ružicu Anju, koja studira književnost.

U Narodnom pozorištu kolege su se organizovale i donirale pomoć da Tadiću i njegovoj porodici bar malo olakšaju materijalnu situaciju kad izađe iz bolnice, pa su zasad nabavljeni bela tehnika i kuhinjski nameštaj.

                                                                                                                  S. Đurić

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online