Ponedeljak 20. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
Ličnost nedelje
06.04.-12.04.2015.

Janko Tipsarević

Naš teniser je otkrio kroz kakve je muke prolazio prošle godine, i da je benigni tumor na peti učinio da mu u jednom trenutku bude ugrožen nastavak karijere. Ne krije da je imao problema sa depresijom, kao i to da mu je druga operacija uklonila 80 posto pete.

- Nisam bio svoj. Nisam bio srećan iako mi je sve drugo u životu išlo kako treba. Svi su bili zdravi i dobili smo divnu ćerku. Iskreno, nisam ni znao da mi tenis toliko znači sve dok nisam došao u situaciju da ne mogu da igram.

Janko je rođen 22. juna 1984. u Beogradu, a odrastao je kod novobeogradske Fontane sa mlađim bratom Veljkom, majkom Vesnom, domaćicom, i ocem Pavlom, profesorom fiskulture. Na prvi trening otišao je sa šest godina. Seća se da je poneo reket koji je dobio od oca za rođendan. Bio je septembar, a otac i trener su se trudili da tenis bude samo dečja igra, kako bi ga zavoleo. Malo-pomalo i odigrao je svoj prvi meč u kategoriji do 10 godina.

- Pobedio sam ubedljivo sa 9:0 i to je bila moja prva pobeda, koje se i danas rado sećam - kaže Janko.

Njegovo odrastanje je bilo prilično specifično. Za razliku od ostalih tinejdžera, s jedne strane imao je tenis, u koji se zaljubio, a s druge strane, imao je majku koja ga je forsirala da ima sve petice u školi i grdila ga ako dobije četvorku.

- Dakle, nisam imao previše prostora da duvam marihuanu, počnem da pušim, ili da se odam nekom drugom poroku. Bio sam uvek dobro dete.

Nije imao klasičan pubertet. Od osmog razreda krenuo je vanredno u školu, trenirao tenis dva puta dnevno, plus kondicioni trening. Bio je uspešan i na turnirima u Srbiji, ali niko od ukućana nije na to gledao ozbiljno, sve do njegove 12. godine kada je počeo da igra u inostranstvu i osvaja turnire. Janko kaže da je imao vrlo srećno detinjstvo, uprkos svemu što se dešavalo tih 90-ih godina. Nije bio gladan, ni žedan, imao je šta da obuče. Jedino što je želeo jeste da igra tenis i da ima dobro društvo. Za njegove roditelje to je bio vrlo težak period.

- Bili su u najboljim godinama, a zbog stanja u zemlji, bili su lišeni mogućnosti da stvore bilo šta u životu. Imam veoma posvećenog oca, koji je radio tri-četiri posla da bi podržao moj tenis. Ne volim priče tipa Roki Balboa: "Bio je siromašan i nije imao novac, i onda je ni iz čega postao neko."

Jankova majka je završila Pravni fakultet, ali nije htela da se odvoji od dece. Od malih nogu je terala Janka da čita Dostojevskog.

- Ne mogu da kažem da sam ga u to doba razumeo, ali se to promenilo kada sam ga čitao ponovo. Ljubav ka filozofiji je moja.

Omiljeni filozofi su mu Niče i Šopenhauer.

O Jankovim tetovažama se dosta govori. Teniser kaže da se tetovirao zato što je to želeo. Među brojnim tetovažama je i citat Dostojevskog. Kao klinac je bio zaljubljenik u ekstremne sportove, rolere i skejtbord, a kasnije i u snoubord. Kao i svaki tinejdžer, lutao je po muzičkim pravcima sve dok nije otkrio elektronsku muziku. Di-džejing je jedan od njegovih glavnih hobija. Kada nije na turniru voli da je u Beogradu, gde ima brojne prijatelje sa kojima ne može dovoljno da se druži. U profesionalne sportske vode uplovio je 2002. godine, ali nije zapostavljao školu. Stekao je diplomu Fakulteta za menadžment u sportu.

Kao i mnogi sportisti i Janko ima svoj ritual pred meč, mada ne kao ranije. Kada je bio mlađi, vodio je računa koju će patiku prvu obuti, kako će izaći na teren. Danas se sve manje osvrće na takve stvari, jer je svestan da njegova igra zavisi pre svega od njega samog i od toga koliko je protivnik dobar ili loš. Janko govori engleski i ruski jezik. Voli povremeno i da zasvira gitaru. Bioritam mu je, kako kaže, takav da ne može da sedne i najede se. Jede pomalo, ali po pet-šest puta na dan. Najteže su mu padali strogo određeni termini obedovanja na turnirima, pa je nekad gladan izlazio na meč.

Janko je oženjen Biljanom, modnom kreatorkom. Upoznali su se na jednom teniskom meču. Nakon pet godina veze verili su se 2009. na Maldivima, a venčali se 4. jula sledeće godine. U januaru su proslavili prvi rođendan ćerke Emili. U jednom intervjuu zgodna dizajnerka je rekla da bi Janko i ona voleli da imaju troje dece. Srpski teniser uvek ističe da mu je supruga velika podrška u svemu.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online