Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
Ličnost nedelje
15.04.-21.04.

Miroslav Lazanski

Na toj poziciji zameniće Slavenka Terzića, istoričara i dopisnog člana SANU, kome je mandat istekao pre dve godine. Da li je imenovanju Lazanskog prevagnulo njegovo poznato rusofilstvo ili činjenica da je narodni poslanik sa liste vladajućeg SNS-a, ostala je nepoznanica. Ovaj penzionisani vojno-politički komentator slavu je stekao pišući za "Politiku" i poznat je javnosti kao malo koji novinar. Jedan deo publike ga hvali kao vrsnog poznavaoca vojske i politike, a drugi ga naziva suviše ostrašćenim čovekom i smatra da se njegove analize često pokazuju netačnim. Svakako je Lazanski viđen kao "ruski čovek", što on i ne krije.

Rođen je 18. septembra 1950. godine u porodici oficira JNA, u Karlovcu. Njegov otac Vladimir Lazanski, poreklom Slovenac, bio je oficir Kraljevine Jugoslavije i zarobljen je, pa je Drugi svetski rat proveo u logoru Osnabrik.

Nakon oslobođenja, Vladimiru Lazanskom priznato je učešće u NOB-u od 1944. godine i raspoređen je u JNA. Zbog toga se dosta selio i tako upoznao Srpkinju iz Visokog, koju je oženio. Sa njom je dobio sina Miroslava, koji je ime dobio po dedi ubijenom u Jasenovcu.

Miroslav je osnovnu školu završio u Karlovcu, a srednju u Trebinju. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Zagrebu, a u međuvremenu je 1977. godine odslužio vojni rok u Bitolju.

U Zagrebu je počeo novinarsku karijeru u novinama "Polet". U "Vjesniku" je već stekao status vojno-političkog komentatora, a pisao je i za tada popularni "Start" i nedeljnike "Sedam dana" i "Studio". Pisao i je za hrvatski nedeljnik "Danas", a kasnije i za NIN. Tokom osamdesedih godina prošlog veka pisao je kolumnu "Oružje i svet" u beogradskoj "Politici ekspres". Na početku raspada Jugoslavije prešao je u Beograd i od 1991. godine piše za "Politiku", gde je dugo bio vojno-politički komentator.

Iako njegove političke analize kod nekih izazivaju sumnje, u vojne stvari se Lazanski nesporno razume. Tokom karijere intervjuisao je dva vrhovna komandanta NATO-a, tri maršala SSSR, šefove KGB-a, pedesetak ministara odbrane i načelnika generalštaba svetskih armija. Između ostalog načelnike generalštaba ruske, kineske i japanske armije. Jedini je jugoslovenski novinar koji je plovio u atomskoj podmornici, i to američkoj Tautog. Leteo je u avionima F-14 i MiG-29, i bio na nosaču aviona Džon F. Kenedi...

Njegovoj popularnosti doprinelo je što je godinama bio član žirija na Izborima za mis Srbije i Jugoslavije. Javnost je zabavljala i saga ljubitelja oružja i lepih žena sa glumicom Gordanom Bjelicom, koja ga je tužila zbog utvđivanja očinstva nad njenom ćerkom.

Napisao je i nekoliko knjiga, među kojima su "Borbeni avioni", "Bin Laden protiv Amerike", "Hitler je pobedio". Njegova tetka je, kako kaže, Biljana Plavšić. Supruga mu je iz Beograda i sa njom ima sina Aleksandra, rođenog 1990. godine. Iako penzioner, smatra se da će rusofil Lazanski kao ambasador u Moskvi uraditi sve što bude mogao da pojača odnose dveju država.

B. Đokić

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online