Četvrtak 9. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
Ličnost nedelje
25.02.-03.03.

Andrej Jovanović

- Kada je investicioni fond Mid Europa partners 2015. godine kupio Bambi postao sam generalni direktor holding kompanije Moji brendovi (koju čine Imlek, Bambi i Knjaz Miloš) i značajan suinvestitor u ovom uzbudljivom projektu - kaže Jovanović i dodaje da još ne razmišlja o prodaji Imleka. Trenutno mu je prioritet izgradnja najmodernije fabrike u Evropi, u Padinskoj Skeli. A Koka-Kola je pokazala interesovanje i za još jedan naš brend, Knjaz Miloš...

Ovaj uspešni biznismen rođen je 1967. godine u Beogradu, a postao je poznat kao suvlasnik kompanije za proizvodnju čipsa Marbo, najvećeg ekonomskog čuda posttranzicione Srbije.

U jednom od retkih intervjua obelodanio je da je sve uradio zajedno sa Bojanom Milovanovićem, svojim najbolji drugom još iz dana kada su igrali hokej u Partizanu.

- Boka i ja, koji smo sve ovo napravili, družimo se od moje desete, a njegove 16. godine. Od tada se ne razdvajamo - priča Jovanović.
Kako kaže, ideja za marbo čips rođena je 1994. u Atini.

- Imao samdvoje dece koja su svakog dana donosila kući iz zabavišta velike kese grickalica, i pomislio sam: "Zašto ne bismo mogli ovo da pravimo kod nas?" Krenuli smo kao biciklom na Mesec. Ništa nismo znali o tome. Uspon Marba trajao je 14 godina pre nego što je prodat Pepsiju.

Potom je usledilo zatišje tokom kog se činilo da su Andrej i Bojan odustali od biznisa i zadovoljili se krckanjem miliona. Pravi proboj Jovanović je napravio 2015. kada je sa investicionim fondom Mid Europa partners od Salforda kupio Dunav hrana grupu, stekavši tako vlasništvo nad Imlekom, Bambijem i Knjazom Milošem, koji su objedinjeni pod novom krovnom kompanijom Moji brendovi. Jovanović je postao direktor ovog holdinga.

Tu, međutim, nije bio kraj. Jovanović je i suosnivač Medigrupa, odnosno grupe privatnih bolnica i domova zdravlja. Njegova firma Deka inženjering gradila je A blok, kompleks stanova u Novom Beogradu. Hotel Hilton, koji je nikao u centru Beograda takođe je njegovo delo. Njegov je i Ikarus, ali i poljoprivredno dobro u Bačkom Magliću, odakle je krenuo s čipsom.

Jovanović je poslednje dve godine dosta aktivan i u bankarstvu. Početkom 2016, postao je suvlasnik kragujevačke KBM banke, koja je do tada bila u vlasništvu nadzornog saveta Mariborske banke. U februaru 2017. ispred Direktne banke postiže dogovor o kupovini sto odsto vlasništva Findomestik banke u Srbiji. Krajem aprila ove godine Direktna banka kupila je 100 odsto vlasništva Pireus banke a. d. Beograd.

Pre poslovne karijere bio je hokejaš u Partizanu, sa kojim je osvojio titulu prvaka SFRJ. Oženjen je, ima sina, dve kćerke i dva unuka. I dalje trenira svakodnevno, a kaže da se trudi da vreme maksimalno posveti porodici i da se njegov uspeh u poslu ne odrazi na porodični život. Najveći luksuz koji sebi dopušta je da u toku prepodneva na sat vremena isključi telefon.

 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online