Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
Ličnost nedelje
16.07.-22.07.

Ivan Karadžić

- Ta deca bila su prisiljena da naprave nešto što nikad u istoriji nijedno dete nije moralo da uradi. Ni na koji način nije normalno da deca od 11 godina rone u pećini. Dečaci su ronili u okolnostima koje se smatraju izuzetno opasnim. Nema apsolutno nikakve vidljivosti, jedino svetlo je ono iz naših lampi. Ne osećam se kao heroj. Samo sam iskoristio svoja znanja i ronilačke sposobnosti da pomognem, a to bi uradio svaki čovek. Ništa drugo nisam mogao da učinim kada sam čuo da su ta deca zarobljena osim da odem i probam da svojim znanjem pomognem. Dečaci su bili sjajni i nisu se uopšte plašili. Oni su zaista heroji i očarali su me kao niko nikada u životu, svojom snagom i optimizmom - rekao je Karadžić.

Od 2007. živi u Tajlandu gde radi kao instruktor ronjenja u mestu Koh Tao, a posebno dobro je obučen upravo za pećine. Takva retka sposobnost učinila ga je neophodnim u spasilačkoj misiji mladog fudbalskog tima.
Rodio se u Danskoj, od majke Dankinje i oca Srbina. Učestvovao je u brojnim ekspedicijama i ronio je u mnogim pećinama širom Azije. Kako je istakao, u Tajlandu je pronašao ljubav svog života, očarala ga je i predivna priroda, pa dileme nije bilo da li će ostati. Kako kaže, pronašao je kompletnu sreću i uživa u svom životu. Srpski jezik ne govori, ali ga razume.

- Dolazio sam u Beograd ranije nekoliko puta, i ostajao i po mesec, ili dva. Od 1986. godine nisam bio. Ali bih rado došao ponovo - rekao je Karadžić.
Tokom dve nedelje spasavanja ovaj tihi heroj spavao je po dva tri sata dnevno, a onda se ponovo vraćao na teren. Tek kada je video i poslednje dete kako izlazi iz pećine, odahnuo je.
Iako je, kako kaže bio veoma iscrpljen, snage i dobrog raspoloženja nije manjkalo.

- Značila mi je velika podrška koja je stigla iz Srbije. Svaka lepa reč i pozitivna energija svih onih čije su misli bile uz tu decu nisu dale da odustanemo.
I u trenucima kada je situacija bila kritična i kada je delovalo nemoguće izvući decu, on nije nijednog trenutka pomislio da neće uspeti.

- Izvadićemo ih odande! Nisam siguran baš za vremenske okvire i rokove, zato što je potrebno mnogo, mnogo ozbiljne pripreme pre toga. Ali uspećemo - rekao je Karadžić u trenucima kada je cela spasilačka ekipa bila zabrinuta zbog podizanja nivoa vode.

Nikada do sada nije učestvovao u sličnoj misiji - spasavanja dece u tako teškim uslovima. Kako je objasnio, konfiguracija terena je veoma opasna.

- Sat i po peške smo prelazili pre prvog zarona. Smenjuju se nagli usponi i padovi. Nema vidljivosti. Voda je mutna, a kroz neke prolaze može da prođe samo ronilac, bez boca za kiseonik - opisuje Karadžić i dodaje da su se planovi menjali iz trenutka u trenutak.

- Kada se vrati tim koji je najskorije zaronio dogovaramo se za dalje, a nadležni odlučuju - rekao je Karadžić.
Oseća se sjajno što je bio deo spasilačkih ekipa, a ogromno interesovanje medija za njega i njegov život su mu krajnje neobični.

Antonija VUČIĆEVIĆ

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online