Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
Ličnost nedelje
22.01.-28.01.

Zoran Radojičić

Radojičić rođen je 24. oktobra 1963. godine u Lazarevcu. Diplomirao je na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu 1989. sa prosečnom ocenom 9,14, a na istom fakultetu je magistrirao 1998. i doktorirao 2006. godine.

Usavršavao se u zemlji i inostranstvu, u najznačajnijim dečjim klinikama i bolnicama. Član je Evropskog udruženje za pedijatrijsku urologiju (ESPU), Evropskog udruženja dečje hirurgije (EUPSA), Nadzornog odbora Budžetskog fonda za lečenje oboljenja, stanja ili povreda koja se ne mogu uspešno lečiti u Srbiji. Koordinator je Ministarstva zdravlja za pedijatriju i dečju hirurgiju.

U Oksfordovu enciklopediju uspešnih ljudi Srbije uvršten je 2016. godine. Objavio je veliki broj radova i predstavljao ih na značajnim svetskim kongresima, kao i na Američkoj pedijatrijskoj akademiji. Radi na unapređivanju programa transplantacije bubrega i na uvođenju programa transplantacije jetre kod dece u Srbiji.

Doduše, mediji su javili i da je Radojičić u periodu od 17. septembra pa do 31. decembra 2015. godine primio 25.425.305 dinara obavljajući dužnost "glavnog istraživača u kliničkom ispitivanju lekova", što je okvirno 71.000 evra na mesečnom nivou! Iako su mediji prozivali Radojičića zbog ovoga, on se tim povodom nije zvanično oglašavao.

Radojičić ne krije da prvi susret sa operacionom salom nije nagoveštavao da će hirurgija biti njegov izbor.

- Tokom studija sa grupom kolega sam prisustvovao hirurškoj intervenciji. Pozlilo mi je i gotovo da sam se onesvestio. Očekivao sam da profesor bude grub i da se tu završava svaka nada da ću ikada postati hirurg. Na moje iznenađenje profesor je rekao: "Ovaj mali će biti dobar hirurg, zna za strah, imaće dobar osećaj i razumevanje za pacijenta." Setim se te rečenice i danas kada predajem studentima - kaže Radojičić.

Na poziv kojim se danas bavi profesor se odlučio po uzoru na ujaka Mihaila Krakovića koji je bio hirurg.

- Oduvek sam mu se divio. Pored roditelja, on je neko do čijeg mišljenja mi je uvek bilo stalo. Veoma sam zahvalan za takav model - pričao je dr Radojičić.
Osim operacija i najmlađih pacijenata, Radojičić, koji ima titulu omiljenog doktora, posebno pamti jednu anegdotu.

- Trebalo je da operišem dete, na preglede ga je dovodila majka. Izašao sam iz sale zadovoljan jer je operacija prošla veoma dobro. Otac koga sam prvi put video mi je rekao: "Stvarno ste human i dobar čovek. Pomogli ste nam mnogo, moram da vas zamolim, da li biste hteli da nam budete žirant za stan?" Nisam mogao da verujem šta me pita - kaže kroz osmeh.
Kaže i da su pozitivne mantre deo njegove svakodnevice i da su možda baš one "krive" što ga prati status "omiljenog doktora".

- Volim pozitivne poruke, mnogo čitam i u svaki dan unesem neku novu poruku. Tako se motivišem. Ovih dana moto mi je: "I najsloženiji zadatak se može rešiti ako se podeli u više manjih zadataka" - kazao je dr Radojičić za medije.

Oženjen je Tijanom, za koju često kaže da je njegova najveća podrška. Otac je sinova Ivana i Ognjena.

Zoran Simonović

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online