Ponedeljak 20. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
Ličnost nedelje
26.01.-01.02.2015.

Aleksis Cipras

Novi premijer je mladi, harizmatični Aleksis Cipras koji je na vlast došao obećavajući Grcima dostojanstvo i kraj diktata Trojke.

Istina, Cipras je ublažio političku oštricu. Koliko na prošlim izborima on je kao sasvim prihvatljivo smatrao napuštanje Grčke iz zone evra, čak i iz EU i naravno - otpis kompletnih dugova. Cipras je podsetio Berlin (koji smatra pravom prestonicom EU) da je i Nemačkoj u teškim posleratnim trenucima otpisan dug da bi zemlja krenula napred. Jedna od država koja je dug otpisala Nemačkoj 1945. godine bila je i Grčka.

Sada Cipras ne želi van EU, ne očekuje čak ni otpis celog duga, već "samo" polovinu.

Pobeda Ciprasove Sirize po mnogo čemu je istorijska, budući da je to prvi tvrdi levičarski premijer ikada, a svakako i najmlađi u istoriji te zemlje. Štaviše, Siriza je prva radikalno leva stranka koja je dobila izbore u EU od njenog formiranja.
Cipras je rođen 28. jula 1974, ključne godine za političke promene u Grčkoj, budući da je tada srušena vojna diktatura koja je progonila levičare i komuniste. Mladoliki Cipras važi za atipičnog političara za zemlju iz koje dolazi, a tajna njegovog uspeha je što ne pripada ni socijalističkom Pasoku ni konzervativcima Nove demokratije.

On predstavlja osveženje u grčkom tradicionalnom političkom spektru jer su birači siti dve etablirane partije koje decenijama vode poznate političke dinastije. Po profesiji inženjer, Cipras je prošao dug put od komunističkog omladinca do lidera partije koja je osnovana 2000. godine. Grčka javnost je prvi put čula za njega 1990. godine, kad je 17-godišnji Cipras tokom školskog protesta rekao u izjavi grčkoj televiziji:

"Želimo da imamo pravo da sami odlučimo da li ćemo da idemo na čas." Saradnici kažu da je Aleksis Cipras mnogo više od lepog lica, da je temeljan u radu i perfekcionista, te da je njegov uspeh pre svega rezultat strategije i vrednog rada. Ključni stav koji ga odvaja od ostalih političara jeste da se odupre rigoroznim zahtevima štednje koje je pred Grčku postavila EU.

Politički protivnici zameraju mu neiskustvo, komentarišući da će posle samo nekoliko godina u parlamentu, bez iskustva u finansijskim i pravnim poslovima, Cipras biti do guše u problemu kad mora da sedne za pregovarački stol sa predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda ili Evropske centralne banke.

Zamenik grčkog premijera Evangelos Venizelos nazvao ga je Harijem Poterom zbog toga što, "daje fantastična obećanja koje neće biti u stanju da održi". Cipras i zvaničnici Sirize veruju da će kreditori pristati na nove pregovore o otplati duga Atine kad budu suočeni sa, kako kažu, levičarskom vladom s jakim mandatom.

- Možete menjati pozicije, ali ne i svoje principe. Ako me niste videli do sada da nosim kravatu, sumnjam da ćete i od sada - izjavio je Cipras.

Već dvadeset godina živi sa Peristerom Bacijanom sa kojom ima dva sina (od kojih je jedan dobio ime po Ernestu Če Gevari), a par svoju vezu nije nikad krunisao brakom. Pored nekonvencionalne odeće i nekonvencioalnog odnosa sa građanima, Cipras je poznat i kao zaljubljenik u motore.

Aleksis Cipras je 2009. godine stao na čelo široke koalicije levičarskih stranaka. Bilo je tu svega, od maoista do zelenih. Imali su manje od pet odsto podrške birača u godini pred bankrot Grčke. Vrlo brzo je partiju doveo na drugo mesto po popularnosti. Iz defanzive je partiju preveo u ofanzivu i već je na evropskim izborima 2014. godine pobedio, a sada u Grčkoj i još ubedljivije.
Novi premijer Grčke je jasno poručio:

- Evropa sprovodi eksperiment nad Grčkom. Ova šok-terapija je surova, oni hoće da ponize grčkog radnika. Ako ovaj pokušaj EU uspe, takva ekonomska doktrina proširila bi se na celu Evropu. Međutim, u Briselu se sada vidi da grčki narod neće samo davati i dalje slušati njihove naredbe. Ukrali su naše dostojanstvo. A tek budućnost.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online