Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
Ličnost nedelje
04.12.-10.12.

Episkop Andrej Ćilerdžić

Vladika Andrej je odlukom Svetog Arhijerejskog sabora izabran za administratora Eparhije frankfurtske i sve Nemačke i na tu dužnost je stupio početkom septembra, po odlasku vladike Sergija. To mu je dodatna dužnost, jer je već tri godine episkop austrijsko- švajcarski sa sedištem u Beču.

Episkop Andrej (Andreja Ćilerdžić) rođen je 21. avgusta 1961, u Osnabriku, kao drugi sin protojereja - stavrofora Dobrivoja Ćilerdžića i majke Marijane. Odrastao je uz brata Petra i sestru Veru.

Majka Marijana (92) je Nemica, ali dobro je savladala srpski jezik i Andreju je učila Očenaš na srpskom kada su mu bile dve godine. Zato Vladika demantuje sve koji misle da on želi da u bogosluženje uvede nemački jezik. Vladika govori i nemački, francuski, grčki, italijanski i engleski, a služi se ruskim, latinskim, jevrejskim i arapskim jezikom.

Otac vladike, ugledni prota Ćilerdžić, bio je pun ljubavi prema Srbiji u koju 50 godina nije mogao da kroči. U otadžbinu je napokon stigao 1991, pri prenosu iz Amerike i polaganju tela Vladike Nikolaja u manastir Lelić. "Sačekao sam oca u Beogradu na aerodromu i on je drhtao, sav se tresao", seća se vladika.

Prota Ćilerdžić s uglednim ličnostima emigracije otpočeo je izgradnju osnabričkog hrama Svetog Georgija, a u Diseldorfu, gde je službovao do kraja života, zaslužan je za izgradnju hrama Svetog Save.

Osnovnu školu i gimnaziju vladika Andrej je završio u Diseldorfu, ali je veza s Osnabrikom ostala neraskidiva: "Mi smo uvek išli za Đurđevdan u Osnabrik. Rado sam nastupao s folklornom grupom Oro iz Diseldorfa, ali sam često nekoga zamenjivao u Osnabriku."

Posle mature je boravio godinu dana na Svetoj Gori, a potom upisao Bogoslovski fakultet u Beogradu. Na Božić 1987. u Visokim Dečanima zamonašio ga je njegov duhovni otac, episkop bački Irinej, a tri meseca kasnije tadašnji Episkop zapadnoevropski Lavrentije rukopoložio ga je u čin jerođakona. Za vikarnog episkopa Patrijarha srpskog izabran je na redovnom zasedanju Svetog Arhijerejskog Sabora SPC u maju 2011.

Obrazovanje je vladika Andrej nadograđivao na postdiplomskim studijama u Solunu, zatim na studijama francuskog jezika, a 2010. na Institutu za pravoslavnu teologiju Univerziteta u Minhenu izabran je za asistenta na Katedri za pravoslavnu dogmatiku.

U Srbiji je proveo tri decenije. U Beogradu, zatim u prizrenskoj Bogosloviji gde je bio predavač, pa i učenik tada vladike, a kasnije patrijarha Pavla. U manastiru Kovilj proveo je devet godina, pa službovao kao sekrat Kancelarije za međucrkvene odnose Sinoda SPC. I tada je bio u službi patrijarha Pavla.

Učestvovao je na mnogim međucrkvenim konferencijama, bogoslovskim dijalozima i tribinama širom Evrope, Afrike i Azije. Bio je izaslanik SPC u Svetom savetu crkava i Konferenciji evropskih crkava u Ženevi. Član je nekoliko inicijativa i udruženja kao što je Društvo nemačko-srpskog prijateljstva u Minhenu, Grčkog muzičkog udruženja u Minhenu.

Jedan je od najboljih poznavalaca crkvenog pojanja, a onaj ko je imao priliku da se s vladikom liturgijski moli i nakon toga sedne za trpezu ljubavi zaista je doživeo blagodet jednostavnosti, neposrednosti i topline. Vladiku saleću vernici, a najviše deca s kojom uvek zapodeva razgovore. Nekada zasvira na gitari, ali to je privilegija najsrećnijih.

U doba nesrećnog građanskog rata u bivšoj Jugoslaviji bio je duhovnik siročadi, ratnih invalida i izbeglica koje je s crkvenim institucijama u Grčkoj, Nemačkoj, Austriji, Italiji i Francuskoj prihvatao i zbrinjavao.

Episkop Andrej često je neprestano na putu, a on mnoge iznenadi što im u goste stigne vozom.

Milica Stanković

 

 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online