Subota 1. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
Ličnost nedelje
23.10.-29.10.

Sebastijan Kurc

Kurc je rođen 27. avgusta 1986. godine u Beču i sa tek navršenom 31 godinom već je dotakao vrh političkog života Austrije. Ipak, kada je krenuo na svoj politički put nije bio veliki broj onih koji su verovali u njegove sposobnosti. Kao đak, Sebastijan je poželeo da postane član OVP-a, odnosno njene omladine. Zanimljivo je da je prvi odgovor omladine te stranke u Beču bio je da on nije za politiku. Savetovali su mu da se toga mane, ali Kurc je bio uporan.

U politiku, upravo kroz OVP, ulazi 2003. godine, sa svega navršenih 17 godina. Trebalo mu je pet godina da preuzme mesto šefa omladine narodnjaka u Beču. Tu funkciju je držao od 2008. do 2012. godine, a od 2009. je bio istovremeno i šef omladine OVP-a na saveznom nivou. Na to mesto je izglasan s podrškom od 99 odsto glasova. Išao je i dalje, do 100 odsto podrške u 2012. kada je reizabran za šefa omladine i kada je nedvosmisleno dokazao političko umeće.

Kurc potiče iz prosečne austrijske porodice. Majka mu je učiteljica, a otac tehničar u Filipsu. Mnogi misle da je razmažen, a on za sebe kaže da nije odrastao sa "zlatnom kašikom u ustima". Školu je završio u 12. bečkom okrugu, u kojem i dalje živi. Posle mature 2004. odslužio vojnu obavezu, a studije prava nije završio zbog obaveza u političkom životu.

Preko funkcije šefa omladine narodnjaka dospeo je u žižu interesovanja visokih funkcionera te stranke koji su u njemu videli veliki potencijal. Pošto je 2009. izabran i za zamenika predsednika OVP-a u Beču, ušao je u bečku skupštinu, da bi 2011. postao državni sekretar za integraciju u Ministarstvu unutrašnjih poslova. Njega je u vladu uveo tadašnji šef diplomatije, vicekancelar i šef OVP-a Mihael Špindeleger, koji je, i pored brojnih kritika, verovao u tadašnjeg tek 25-godišnjaka.

Mediji u Austriji su reagovali podrugljivo na imenovanje Kurca za državnog sekretara, ali tek se uzburkalo kada je Špindeleger postavio mladog političara na mesto šefa diplomatije! Štampa je oštro kritikovala ovaj potez, a i iz sveta su dolazile podrugljive poruke. Niko nije verovao da će Kurc sa tek 27 godina moći da bude uspešan na međunarodnoj političkoj sceni. Međutim, Kurc je i ove predrasude srušio. Najpre se istakao vodeći resor integracije kao državni sekretar, a potom se dokazao i kao predsedavajući Oebsa.

U izbegličkoj krizi se pokazao kao veoma tvrd političar koji je znao šta želi i uspeo da nametne svoju ideju zatvaranja i kontrole granice EU u vreme kada je ostatak Evrope podržavao politiku dobrodošlice nemačke vlade. Uz podršku zemalja zapadnog Balkana zatvorio je balkansku rutu, obustavio izbeglički talas i dokazao da je bio u pravu.

Zahvaljujući odlučnosti pokazanoj u vođenju politike, Kurca su zavoleli građani. Popularnost OVP-a je značajno porasla, pa je logično bilo da je Predsedništvo stranke, četiri dana nakon povlačenja dotadašnjeg lidera Rajnholda Miterlenera, imenovalo Kurca za njegovog naslednika. Doduše, ni to imenovanje nije išlo glatko jer ga je Kurc uslovio brojnim reformama i promenama u samoj strukturi. Izmenio je i statut stranke, dobivši odrešene ruke za određivanje političkog kursa partije, ali i kadrovske politike. Takvu moć dosad nije imao nijedan lider OVP-a, pa je i to ogroman uspeh za mladog političara.

Z. Mirković

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online