Sreda 15. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 07.03.2016.
05:25
Lj. Ivanović - Vesti A

Tramp želi okršaj s Kruzom

Milijarder iz Njujorka suzio krug rivala samo na senatora iz Teksasa, a nijednog ne podržava partijski establišment.

Dvojac za okršaj: Donald Tramp i Ted Kruz

Kandidati za republikansku predsedničku nominaciju Ted Kruz i vodeći u dosadašnjoj trci Donald Tramp, podelili su u subotu na predizborima četiri države, čime je ojačan Kruzov argument da predstavlja najbolju šansu stranke da se zaustavi njujorški milijarder u pokušaju pohoda na Belu kuću. Tramp i Kruz ostavili su daleko iza sebe senatora s Floride Marka Rubija, kojem je Tramp sugerisao da se povuče iz trke.

- Mislim da je vreme da se povuče iz trke. Želim Teda jedan na jedan - rekao je Tramp.
Kruz je u subotu pobedio u Kansasu i Mejnu, dok je Tramp dobio veće države - Luizijanu i Kentaki, pa ostao u vođstvu pred izbore 8. novembra, iako je u subotu Kruz "ulovio" više delegata.

I Kruz se zalaže za jedan na jedan.

- Sve dok je više republikanskih kandidata, Trampov put do nominacije je lakši, a to bi bila katastrofa za stranku, za konzervativce, za naciju - rekao je Kruz i pozvao stranku da podrži njegovu kandidaturu.

Hilari sigurna

Na strani demokrata, Hilari Klinton dobila je Luizijanu, a Berni Sanders, senator iz Vermonta, Kanzas i Nebrasku. Ti rezultati nisu bitnije promenili odnos snaga i uverljivo vođstvo Klintonove, bivše američke državne sekretarke. Za demokratsku nominaciju treba imati 2.383 delegata, a Klintonova je zasad u velikoj prednosti pred Sandersom.

Republikanski establišment ne želi Trampa i smatra da će njegova populistička retorika koja izaziva podele ukaljati ugled stranke i omogućiti demokratama da zadrže Belu kuću. Republikanci se zgražavaju nad Trampovim izjavama o izgradnji zida na granici s Meksikom, o deportaciji 11 miliona imigranta bez papira i o privremenoj zabrani ulaska svim muslimanima u SAD.

Sledeća velika prilika, i možda ključna, biće predizbori u utorak u Mičigenu. Republikanci će glasati u još tri države - Misisipi, Ajdaho i Havaji.

Rubijev portparol, koji je proveo poslednjih nedelju dana u oštrim ličnim napadima na Trampa, rekao je da će senator ići dalje s jednim okom na 15. martu kad su izbori na njegovoj Floridi.

- Nakon toga, sve će biti lakše i sve će biti na našoj strani - rekao je Aleks Konant.

Osim na Floridi, tog dana se glasa i u Ilinoisu, Ohaju, Misuriju i Severnoj Karolini.

Ako Tramp dobije Floridu i Ohajo, biće gotovo nemoguće da ga neko zaustavi. U pitanju je ukupno 358 delegata u tih pet država koje glasaju 15. marta, uključujući 99 s Floride i 66 u Ohaju.

Dosad, pre subote, Tramp je sakupio 319 delegata od 1.237 koliko je potrebno za nominaciju. Kruz ih ima 226, ali senator iz Teksasa kaže da rezultati pokazuju da dobija zamah i da će uskoro stići Trampa.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online