Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Ponedeljak 22.09.2014.
18:00
B. Božin - Vesti A

Nemačka rampa za najezdu Roma

Nemačka više ne želi izbeglice sa Zapadnog Balkana. To je ukratko suština izmena Zakona o azilu, koje je prošlog petka usvojio Bundesrat i tako zajedno sa Bundestagom dao konačno zeleno svetlo politici vlade, posle višegodišnjih svađa i razmimoilaženja između partija Unije i Zelenih po ovom pitanju. Od sada Srbija, Makedonija i Bosna i Hercegovina važe za "sigurne države".

Za njih više nema mesta: Azilanti sa Balkana nisu dobrodošli u Belgiji
 


Ovaj termin označava zemlje u kojima ne postoji politički progon, mučenje, nasilje ni nehumani tretman, te samim tim ne postoji ni potreba njihovih stanovnika da traže utočište u inostranstvu.


Pretpostavka da u nekoj zemlji ne postoji politički teror omogućava državi u kojoj izbeglica traži azil da gotovo automatski sve takve zahteve tretira kao neosnovane i da ih odbije, a kandidata vrati u zemlju porekla po kratkom postupku, ne proveravajući njegovu individualnu situaciju.


Jasno je da se doneti zakon pre svega odnosi na Rome koji stižu sa Balkana i koji su postali veliki balast za Nemačku. U prošloj godini je više od šestine podnetih zahteva za azil poticalo od građana ove tri države. Njima je do sada često bilo dovoljno da tu borave nekoliko meseci - period u kome je po starom zakonu država proveravala podatke podnete u prijavi za azil pre nego što ih odbaci, a azilante prisilno vrati kući.

Dobitak za zaista progonjene

Na drugoj strani, reforme u azilantskoj politici su po mišljenju njihovih zagovornika bile neophodne za Nemačku. Sve veći priliv azilanata u zemlju, koji se prema određenom ključu raspoređuju po pokrajinama, stvorio je velike probleme i preopteretio mnoge gradove i komune, a tome je doprinelo i dugo čekanje na obradu zahteva - u proseku sedam meseci, ali često godinu dana i duže.
Pooštravanje politike prema azilantima je po njima samo dobitak za prijavljene iz zemalja u kojima zaista postoji politički progon.


Ovaj postupak će sada trajati mnogo kraće, jer prestaje obaveza provere podataka.

Upravo ovo svođenje svake individualne sudbine na kolektivnu bilo je kamen spoticanja zbog koga Zeleni nisu hteli da prihvate promene, smatrajući ih nehumanim - bar do trenutka dok im vlada nije dala "ponudu koju neće moći da odbiju". U zamenu za glas u Bundesratu, vlada je obećala da će ubuduće azilanti imati više individualne slobode dok se nalaze u tom statusu. Do sada je proces tekao tako da su izbeglice smeštane u domove i nisu imale prava da rade, niti da se presele. Sve što im je trebalo za život, osim novca, dobijali su od države - sada bi trebalo da dobijaju određenu sumu koja bi im omogućila veću slobodu izbora, a olakšana je i promena mesta boravka. Zeleni su tako za "aminovanje" balkanskih država kao sigurnih dobili mogućnost da proguraju zahteve da se životni uslovi za izbeglice i azilante u Nemačkoj poboljšaju.

Romi ugroženi: Romani Rose
 


Reforma, međutim, i dalje ostaje sporna, piše "Fokus" u prvim reakcijama na Zakon o azilu, a sa mnogo strana stižu kritike na račun tog kompromisa.

Srbija druga po broju azilanata

Ove godine je iz tri zemlje Balkana, koje se sada proglašavaju sigurnim, bilo 19.000 prijava za azil, a odobreno je svega 55, odnosno manje od 0,3 odsto . Po podacima nemačkog Saveznog ureda za migraciju i izbeglice, od početka ove godine najveći procenat azilanata dolazio je iz Sirije (17,9 odsto), a zatim iz Srbije - 9,3 procenata!
Statistički gledano je po tome u Srbiji politički progon građana veći nego, na primer, u Avganistanu, koji u ukupnom broju prijavljenih učestvuje sa 6,3 odsto, Somaliji (4,1), Iraku (3,1) ili Eritreji (5,9 odsto). Posle Srbije, evropska zemlja iz koje stiže najviše zahteva je Albanija (5,7), slede Makedonija (3,7), Bosna (3,6) i Rusija (3,4 procenata).


- Romi su u balkanskim zemljama izloženi ekonomskoj diskriminaciji, tako da će svi oni koji budu proterani iz Nemačke u zemlje porekla zapravo biti gurnuti u besperspektivnost - poručio je tim povodom predsednik Centralnog saveta Roma u Nemačkoj Romani Rose.


- Pomalo je tužno, ali imamo osećaj da smo po ovom pitanju manevarska masa za postizanje kompromisa.


On je dodao da "nije dobro da se na osnovu jednog u osnovi humanog prava sa ljudima postupa na taj način bez provere njihove individualne situacije".

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 22.09.2014. 18:42
Prvo ce da im zabrane dolazak, pa ce da isteraju i one koji su tamo, a onda ce da se zaloze za njihova ljudska prava koja mora Srbija da im obezbedi i to na racun penzionera i radnika, kojima moraju zbog takvih i slicnih stvari oduzeti deo primanja! Srbija je tamnica naroda!
Ponedeljak 22.09.2014. 19:56
Cigani gde god dođu, ne rade, kradu, kote se ko zečevi i parazitiraju nad sistemom socijalne sigurnosti. Nemci neće da ih neko iskorišćava.
Ponedeljak 22.09.2014. 18:11
Sada treba pritisnuti Njemce ne može to u ime ljuckih prava dajemo im sve ove sa balkana što ne vole Srbiju.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online