Nedelja 12. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Sreda 22.06.2011.
04:50
Večernje novosti A

Vozila Vojske Srbije stara tri decenije

Vojnici, municija i oprema Vojske Srbije prevoze se vozilima kupljenim još u vreme JNA. Stanje neborbenih vozila među najvećim je problemima, jer je prosečna starost kamiona, autobusa i kombija - 28 godina. A vojni vozači na putevima, poligonima i terenima širom zemlje njima godišnje prevale i po 20 miliona kilometara.

Vozila Vojske Srbije stara su i po tri decenije
 

Vozni park oružanih snaga poslednji put je osetno obnovljen 1975. godine, kada je kupljeno više stotina kamiona. Nabavka putničkih automobila ”škoda” i terenaca ”land rover” i ”lada niva” 2008. i 2009. godine vojne četvorotočkaše podmladila je za svega jednu godinu.


Najviše trenutno škripe autobusi, od kojih je tek trećina nešto ispod granice punoletstva. Neophodna je i popuna terencima, jer su i po dve decenije stari.
 

- Tačno je da su resursi većine neborbenih vojnih vozila istekli, mada to nadoknađujemo dobrim održavanjem - potvrđuju u Vojsci Srbije.

- Nedavna nabavka stotinak džipova i još toliko putničkih vozila uglavnom je rešila dnevne potrebe. Preko su nam i dalje potrebna sredstva za prevoz većeg broja ljudi - autobusi, minibusi i kombiji. Njihov manjak nas puno i košta, jer ova vozila često zakupljujemo.
 

U Vojsci napominju da je poslednja kupovina, iako nedovoljna, ipak, znak boljeg vremena za transportne jedinice, jer u njihovu opremljenost godinama nije ulagano. Neslavni rekord u poslednje vreme drži 2007. kada je u vojne garaže ušlo svega 14 vozila.
 

Prvi korak u obnovi drumske flote je kupovina tridesetak kamiona FAP 1118 ”nulte” serije iz fabrike u Priboju. Njime je počela zamena programa slovenačkog TAM-a, koji decenijama koriste oružane snage. Ove godine počinje serijska proizvodnja ovog kamiona, a Vojnotehnički institut već razvija slične modele, sa pogonom na šest točkova.
 

Stanje daleko od idealnog je i među vozilima civila, koja po osnovu materijalne obaveze, vojska može da mobiliše u slučaju rata. U spiskovima regrutnih organa nalaze se kamioni i terenci koji prebacuju i 20 godina starosti.

Sreda 22.06.2011. 07:10
Al iznenađen sam nisam znao da FAP jos radi , dobri su da jos ide fabrika nadam se da jim dobro ide ! Gore pomentug TAM-a nema vise pre neki mesec isli su u stecaj . Vidim da je taj Fap 1118 nulta isti ko oni stari spolja ima Mercedesovu kabinu al neka te stare masine su bile najbolje i nisu se kvarile glavno da je novo .
Sreda 22.06.2011. 08:22
To nije nikakva novost.
Sreda 22.06.2011. 08:35
Neko rešio da napravi posao kao oni u Sloveniji sa transporterima "Patria" iz Finske pa da obori rekord koji drži Davinić sa satelitom od 35 miliona evra. Za taj satelit su mogli da kupe vozila da ih postroje od Horgoša do Preševa. Tek kada počne opremanje vojske po NATO standardu ima da se jede popara svaki dan u Srbiji, ali će nam vojska biti na Discovery programu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online