Sreda 22.06.2011.
04:50
Večernje novosti

Vozila Vojske Srbije stara tri decenije

Vozila Vojske Srbije stara su i po tri decenije
 

Vozni park oružanih snaga poslednji put je osetno obnovljen 1975. godine, kada je kupljeno više stotina kamiona. Nabavka putničkih automobila ”škoda” i terenaca ”land rover” i ”lada niva” 2008. i 2009. godine vojne četvorotočkaše podmladila je za svega jednu godinu.


Najviše trenutno škripe autobusi, od kojih je tek trećina nešto ispod granice punoletstva. Neophodna je i popuna terencima, jer su i po dve decenije stari.
 

- Tačno je da su resursi većine neborbenih vojnih vozila istekli, mada to nadoknađujemo dobrim održavanjem - potvrđuju u Vojsci Srbije.

- Nedavna nabavka stotinak džipova i još toliko putničkih vozila uglavnom je rešila dnevne potrebe. Preko su nam i dalje potrebna sredstva za prevoz većeg broja ljudi - autobusi, minibusi i kombiji. Njihov manjak nas puno i košta, jer ova vozila često zakupljujemo.
 

U Vojsci napominju da je poslednja kupovina, iako nedovoljna, ipak, znak boljeg vremena za transportne jedinice, jer u njihovu opremljenost godinama nije ulagano. Neslavni rekord u poslednje vreme drži 2007. kada je u vojne garaže ušlo svega 14 vozila.
 

Prvi korak u obnovi drumske flote je kupovina tridesetak kamiona FAP 1118 ”nulte” serije iz fabrike u Priboju. Njime je počela zamena programa slovenačkog TAM-a, koji decenijama koriste oružane snage. Ove godine počinje serijska proizvodnja ovog kamiona, a Vojnotehnički institut već razvija slične modele, sa pogonom na šest točkova.
 

Stanje daleko od idealnog je i među vozilima civila, koja po osnovu materijalne obaveze, vojska može da mobiliše u slučaju rata. U spiskovima regrutnih organa nalaze se kamioni i terenci koji prebacuju i 20 godina starosti.

2024 © - Vesti online