Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 10.10.2016.
18:19
Dojče vele, Vestionline A

"Svi umešani u 'bosanski lonac' - Putin, Erdogan, Zapad"

"Uvek se prvo na primeru BiH vidi kada je na Balkanu kriza", piše dopisnik berlinskog "Tagescajtunga" iz Sarajeva Erih Ratfelder, prenosi "Dojče vele".

facebook.com
Ko narod pita...

On ističe da je pre nekoliko nedelja ponovo bilo govora o ratu u BiH, kao i da se situacija u međuvremenu primirila, ali i da je to primer koliko je situacija na južnim granicama Evrope i dalje napeta.

"Bosna i Hercegovina, koja je u poslednjih sto godina tri puta bila glavno poprište ubijanja u regionu, još uvek je seizmograf za razvoj situacije na tom području. Na prelomnoj tački - u Sarajevu - i danas se najbolje pokazuju interesi međunarodnih aktera. Tu se ne ogledaju samo suprotnosti susednih zemalja - Srbije i Hrvatske - već i EU, Rusije, SAD - ali i islamskih sila: Turske, a u novije vreme i zalivskih zemalja, poput Saudijske Arabije", piše Ratfelder. 

Dodaje da su konflikti između tri tabora u BiH podgrejani mešanjem sa strane i da je došlo do pojave novih političkih igrača koji pokušavaju da na Balkanu ostvare svoje interese. 

"Vladimiru Putinu je najvažnije pravoslavno stanovništvo. Narodi u Srbiji, Bugarskoj, Crnoj Gori, Makedoniji, ali i u Grčkoj, tradicionalno gaje velike simpatije prema Rusiji. Mnoge od tih zemalja zavise od ruskog gasa - u Srbiji i Republici Srpskoj naftna industrija je u ruskim rukama. Referendum o odvajanju tog entiteta od BiH - što bi moglo da dovede i do rata - takođe nije nemoguć", ističe Ratfelder. 

Konstatuje da je poslednjih godina i Turska postala aktivna u balkanskom regionu. 

"Predsednik Erdogan obećao je podršku muslimanskom stanovništvu u BiH, Sandžaku, na Kosovu, u Makedoniji i Albaniji. U BiH je čak obećao i vojnu podršku! Njegova vizija obnove Osmanlijskog carstva u suštini je religiozno prožeta politička ofanziva, kojoj pak nedostaje ekonomska snaga", piše ovaj analitičar i dodaje:

"No, kada je reč o uticaju na muslimansko stanovništvo, Turci su dobili konkurenciju koja dolazi iz zalivskih zemalja i Saudijske Arabije. Značajno je i to što Arapi pokušavaju da svoje fundamentalističko tumačenje islama nametnu pre svega u BiH. 

Turska i Emirati sa svojom religiozno obojenom politikom zahtevaju odvajanje Bošnjaka od drugih naroda - dakle podelu BiH na tri etnonacionalistička i religiozna nivoa. Oni tako podgrevaju situaciju u regionu. A Zapad? Evropa mora da prepozna opasnost, koja se ponovo stvara na Balkanu", zaključuje dopisnik "Tagescajtunga".

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 10.10.2016. 23:03
Dojče vele-jel to dojče il odojče sudeći po izjavama.................................
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online