Ponedeljak 10.10.2016.
18:19
Dojče vele, Vestionline

"Svi umešani u 'bosanski lonac' - Putin, Erdogan, Zapad"

facebook.com
Ko narod pita...

On ističe da je pre nekoliko nedelja ponovo bilo govora o ratu u BiH, kao i da se situacija u međuvremenu primirila, ali i da je to primer koliko je situacija na južnim granicama Evrope i dalje napeta.

"Bosna i Hercegovina, koja je u poslednjih sto godina tri puta bila glavno poprište ubijanja u regionu, još uvek je seizmograf za razvoj situacije na tom području. Na prelomnoj tački - u Sarajevu - i danas se najbolje pokazuju interesi međunarodnih aktera. Tu se ne ogledaju samo suprotnosti susednih zemalja - Srbije i Hrvatske - već i EU, Rusije, SAD - ali i islamskih sila: Turske, a u novije vreme i zalivskih zemalja, poput Saudijske Arabije", piše Ratfelder. 

Dodaje da su konflikti između tri tabora u BiH podgrejani mešanjem sa strane i da je došlo do pojave novih političkih igrača koji pokušavaju da na Balkanu ostvare svoje interese. 

"Vladimiru Putinu je najvažnije pravoslavno stanovništvo. Narodi u Srbiji, Bugarskoj, Crnoj Gori, Makedoniji, ali i u Grčkoj, tradicionalno gaje velike simpatije prema Rusiji. Mnoge od tih zemalja zavise od ruskog gasa - u Srbiji i Republici Srpskoj naftna industrija je u ruskim rukama. Referendum o odvajanju tog entiteta od BiH - što bi moglo da dovede i do rata - takođe nije nemoguć", ističe Ratfelder. 

Konstatuje da je poslednjih godina i Turska postala aktivna u balkanskom regionu. 

"Predsednik Erdogan obećao je podršku muslimanskom stanovništvu u BiH, Sandžaku, na Kosovu, u Makedoniji i Albaniji. U BiH je čak obećao i vojnu podršku! Njegova vizija obnove Osmanlijskog carstva u suštini je religiozno prožeta politička ofanziva, kojoj pak nedostaje ekonomska snaga", piše ovaj analitičar i dodaje:

"No, kada je reč o uticaju na muslimansko stanovništvo, Turci su dobili konkurenciju koja dolazi iz zalivskih zemalja i Saudijske Arabije. Značajno je i to što Arapi pokušavaju da svoje fundamentalističko tumačenje islama nametnu pre svega u BiH. 

Turska i Emirati sa svojom religiozno obojenom politikom zahtevaju odvajanje Bošnjaka od drugih naroda - dakle podelu BiH na tri etnonacionalistička i religiozna nivoa. Oni tako podgrevaju situaciju u regionu. A Zapad? Evropa mora da prepozna opasnost, koja se ponovo stvara na Balkanu", zaključuje dopisnik "Tagescajtunga".

2024 © - Vesti online