Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Četvrtak 10.10.2013.
15:01 >> 18:30h
Beta A

EU uvodi sankcije BiH

Evropska komisija će uvesti sankcije Bosni i Hercegovini i uskratiti joj 47 miliona evra, što je polovina sredstava iz fondova EU u idućoj godini.

Foto: Ilustracija

Razlog za tu odluku je to što danas na četvoročasovnom sastanku evropskog komesara Štefana Filea i političkih prvaka Srba, Bošnjaka i Hrvata iz BIH nije postignut dogovor o dva ključna pitanja za funkcionisanje političkih ustanova i evrointegraciju BiH.

Evropska komisija treba da uskoro izda saopštenje o tome. Na današnjem susretu Filea i političkih zvaničnika iz BiH, trebalo je da se potpiše sporazum o uspostavljanju mehanizma za evro-integraciju na niovu centralne vlasti u Sarajevu i o ravnopravnosti svih naroda i građana na izborima članova Predsedništva BiH i Doma naroda parlamenta BIH.

Dodik: Problem je u bošnjačko-hrvatskoj federaciji

Predsednik Republike Srpske i prvak stranke SNSD Milorad Dodik je novinarima rekao da je problem isključivo u bošnjačko-hrvatskoj federaciji, a da je RS već pristala da se ustavnim izmenama postigne tražena ravnopravnost za izbore za predsedništvo i dom naroda u
parlamentu BiH, s tim da RS i dalje ostane jedna izborna jedinica.

U Briselu je saopšteno da je zbog nepostojanja dogovora otkazana najavljena konferencija za štampu evropskog komesara i vođa sedam glavnih političkih stranaka i premijera centralne vlade u Sarajevu, Republike Srpske i Federacije BiH.

Očekivalo se da će na današnjem sastanku posebno biti potpisan konačni dogovor o sprovođenju presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić-Finci", s ciljem da se uspostavi ravnopravnost svih građana i da svako, bez obzira na etničku
pripadnost, može biti biran u Predsedništvo i Dom naroda.

Po predloženom dogovoru, Predsedništvo BiH bi se sastojalo od tri neposredno izabrana člana: dva iz Federacije BiH i jedan iz Republike Srpske, a obezbedilo bi se da u Federaciji BiH posledica izbora ne bude preglasavanje jednog konstitutivnog naroda, na šta su se do sada žalili Hrvati.

Ministar inostranih poslova BiH i prvak partije SDP Zlatko Lagumdžija je ukazao da u Federaciji Bosne i Hercegovine nije rešen spor u vezi načina izbora na vodeće funkcije, i odbacio je mogućnost da se Federacija podeli na dve izborne jedinice, bošnjačku i hrvatsku. Kako je ocenio, to bi išlo na "podelu zemlje".

POVEZANE VESTI

Četvrtak 10.10.2013. 16:45
Prvo su kroz istoriju strpljivo i delotvorno okretali Srbe jedne na druge, onda su ih podelili na nacije po verama pa potom i zakrvili a sada hoce da ih integrisu pa im jos udaraju sankcije jer to ovima ne polazi za rukom. Moderan taj zapad, nema sta.
Četvrtak 10.10.2013. 19:59
Prvo kakva je to drzava BIH,drzava u kojoj vladaju politicari i kriminalci bez imalo osjecaja za obicni narod.Ako smatras da nam je zapad jedini neprijatelj pa eto nemoramo da se integrisemo u EU nismo zato ni spremni.Imas li ikakvu ideju kako da ta drzava funcionise da narodu bude bolje.Ili barem da bude bolje srbskom narodu.
Četvrtak 10.10.2013. 22:20
Није то проблем тз БиХ то је проблем ЕУ и Америке. Зашто лепо не кажу јавно ко је крив, и лепо дају РС пола пара а осталима шипак.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online