Četvrtak 10.10.2013.
15:01 >> 18:30h
Beta

EU uvodi sankcije BiH

Foto: Ilustracija

Razlog za tu odluku je to što danas na četvoročasovnom sastanku evropskog komesara Štefana Filea i političkih prvaka Srba, Bošnjaka i Hrvata iz BIH nije postignut dogovor o dva ključna pitanja za funkcionisanje političkih ustanova i evrointegraciju BiH.

Evropska komisija treba da uskoro izda saopštenje o tome. Na današnjem susretu Filea i političkih zvaničnika iz BiH, trebalo je da se potpiše sporazum o uspostavljanju mehanizma za evro-integraciju na niovu centralne vlasti u Sarajevu i o ravnopravnosti svih naroda i građana na izborima članova Predsedništva BiH i Doma naroda parlamenta BIH.

Dodik: Problem je u bošnjačko-hrvatskoj federaciji

Predsednik Republike Srpske i prvak stranke SNSD Milorad Dodik je novinarima rekao da je problem isključivo u bošnjačko-hrvatskoj federaciji, a da je RS već pristala da se ustavnim izmenama postigne tražena ravnopravnost za izbore za predsedništvo i dom naroda u
parlamentu BiH, s tim da RS i dalje ostane jedna izborna jedinica.

U Briselu je saopšteno da je zbog nepostojanja dogovora otkazana najavljena konferencija za štampu evropskog komesara i vođa sedam glavnih političkih stranaka i premijera centralne vlade u Sarajevu, Republike Srpske i Federacije BiH.

Očekivalo se da će na današnjem sastanku posebno biti potpisan konačni dogovor o sprovođenju presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić-Finci", s ciljem da se uspostavi ravnopravnost svih građana i da svako, bez obzira na etničku
pripadnost, može biti biran u Predsedništvo i Dom naroda.

Po predloženom dogovoru, Predsedništvo BiH bi se sastojalo od tri neposredno izabrana člana: dva iz Federacije BiH i jedan iz Republike Srpske, a obezbedilo bi se da u Federaciji BiH posledica izbora ne bude preglasavanje jednog konstitutivnog naroda, na šta su se do sada žalili Hrvati.

Ministar inostranih poslova BiH i prvak partije SDP Zlatko Lagumdžija je ukazao da u Federaciji Bosne i Hercegovine nije rešen spor u vezi načina izbora na vodeće funkcije, i odbacio je mogućnost da se Federacija podeli na dve izborne jedinice, bošnjačku i hrvatsku. Kako je ocenio, to bi išlo na "podelu zemlje".

2024 © - Vesti online