Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 05.06.2011.
08:00
Vestionline A

"Krajsler" nestaje sa evropskog tržišta

Američki "Krajsler", koji se nalazi pod upravom "Fijata", postepeno nestaje sa evropskog tržišta posle odluke italijanske kompanije da prebeci "Krajslerove" dilere na robnu marku "Lanča", pošto je izvršni direktor "Fijata" Serđo Markione, obustavio prodaju američkog brenda u Evropi posle četiri decenije rada.

Udruživanje "Lanče" i "Krajslera", čiji je šef takođe Markione, deo je plana da se prekine sa gubicima u Evropi i da se troškovi poslovanja smanje do 1,5 miliajrdi evra (2,2 milijarde dolara) do 2014. godine.

"Ne možemo održavati dva brenda na istim tržistima kao što smo do sada činili i morali smo da odlučimo," izjavio je direktor Olivije Fransoa, šef robnih marki "Lanča" i "Krajlser", naglašavajući da "Lanča" ima veće prisustvo u Evropi, a da je u SAD i ostatku sveta "Krajsler" mnogo poznatiji globalni brend.

Uskoro samo u SAD: Krajsler

"Fijat" će konsolidovati rezultate "Krajsler" grupacije počev od ovog meseca, u okviru plana integracije dve autokompanije od kada je "Krajsler" izbegao bankrot u junu 2009. godine uz pomoć "Fijata" i kredita američke vlade. "Fijat" je tada bez keša dobio 20 odsto akcija u "Krajsleru" na osnovu razmene tehnologije izrade energetski efikasnih modela, sa ciljem da preuzme 57 odsto akcija u trećem najvećem američkom proizvođaču kola do kraja 2011. godine.

Evropa je slabo tržiste za "Fijat", na kome se nadmeće sa "Folksvagenom" i "Pežo-Sitroenom." Italijanski auto-gigant koji nije uspeo da napravi proboj na tržištu u regionu, gubi oko milijardu evra godisnje na tom tržištu, prema proceni analitičara.

Isporuke "Fijata" u Evropi pale su 17 odsto u četiri meseca 2011, dok je globalna prodaja smanjena 2,4 odsto, za razliku od, na primer "Folksvagena", čija je prodaja porasla 5,3 odsto. "Dženeral motors" (GM), koji širi "Ševrolet" brend u Evropi, povećao je prodaju 2,1 odsto od januara do aprila.

Plan je "Fijata" da se fokusira na prodaju u zemljama čije se privrede nalaze u usponu i u SAD, zbog loših rezulata u Evropi poslednjih godina.

Uporedo sa "Lančom", "Fijat" će nastaviti prodaju brenda "Džip" na evropskom tržištu. Cilj je Markionea da širi prodaju "Krajslerove" robne marke "Džip" i "Fijatove" filijale "Alfa Romeo" kao globalnih brendova, koji će se na tržištu nadmetati sa GM i VW. "Lanča" će biti lokalni evropski brend poduprt "Krajslerovim" vozilima.

Sreda 15.06.2011. 18:55
dugo su se opirali.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online