Nedelja 05.06.2011.
08:00
Vestionline

"Krajsler" nestaje sa evropskog tržišta

Udruživanje "Lanče" i "Krajslera", čiji je šef takođe Markione, deo je plana da se prekine sa gubicima u Evropi i da se troškovi poslovanja smanje do 1,5 miliajrdi evra (2,2 milijarde dolara) do 2014. godine.

"Ne možemo održavati dva brenda na istim tržistima kao što smo do sada činili i morali smo da odlučimo," izjavio je direktor Olivije Fransoa, šef robnih marki "Lanča" i "Krajlser", naglašavajući da "Lanča" ima veće prisustvo u Evropi, a da je u SAD i ostatku sveta "Krajsler" mnogo poznatiji globalni brend.

Uskoro samo u SAD: Krajsler

"Fijat" će konsolidovati rezultate "Krajsler" grupacije počev od ovog meseca, u okviru plana integracije dve autokompanije od kada je "Krajsler" izbegao bankrot u junu 2009. godine uz pomoć "Fijata" i kredita američke vlade. "Fijat" je tada bez keša dobio 20 odsto akcija u "Krajsleru" na osnovu razmene tehnologije izrade energetski efikasnih modela, sa ciljem da preuzme 57 odsto akcija u trećem najvećem američkom proizvođaču kola do kraja 2011. godine.

Evropa je slabo tržiste za "Fijat", na kome se nadmeće sa "Folksvagenom" i "Pežo-Sitroenom." Italijanski auto-gigant koji nije uspeo da napravi proboj na tržištu u regionu, gubi oko milijardu evra godisnje na tom tržištu, prema proceni analitičara.

Isporuke "Fijata" u Evropi pale su 17 odsto u četiri meseca 2011, dok je globalna prodaja smanjena 2,4 odsto, za razliku od, na primer "Folksvagena", čija je prodaja porasla 5,3 odsto. "Dženeral motors" (GM), koji širi "Ševrolet" brend u Evropi, povećao je prodaju 2,1 odsto od januara do aprila.

Plan je "Fijata" da se fokusira na prodaju u zemljama čije se privrede nalaze u usponu i u SAD, zbog loših rezulata u Evropi poslednjih godina.

Uporedo sa "Lančom", "Fijat" će nastaviti prodaju brenda "Džip" na evropskom tržištu. Cilj je Markionea da širi prodaju "Krajslerove" robne marke "Džip" i "Fijatove" filijale "Alfa Romeo" kao globalnih brendova, koji će se na tržištu nadmetati sa GM i VW. "Lanča" će biti lokalni evropski brend poduprt "Krajslerovim" vozilima.

2024 © - Vesti online