Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Petak 12.12.2014.
12:00
D. Dekić - Vesti - Foto: V. Sekulić A

Za ručak čorba od tri krompira

Ne nazire se kraj mukama 51-godišnje Živke Stanojević i njenih ćerki Sanje (11) i Dušice (9) iz sela Progar u beogradskoj opštini Surčin, posebno od kada ih je Živkin suprug i otac devojčica izbacio iz kuće posle 13 godina braka.

Živka Stanojević sa ćerkom
 

Ova samohrana majka rodom iz Ugrinovaca, živi sa jednim bubregom, a nedavno je imala tešku operaciju kičme. Podstanar je u kući punoj memle, gde pokušava da deci stvori dom. Zbog bolesti je nesposobna za rad, a prima oko 100 evra socijalne pomoći. Kada plati 60 evra za kiriju i plus troškove, ostane joj tek koja hiljadarka, a decu treba obući i nahraniti, kupiti lekove i nabaviti ogrev, jer zima je pred vratima.

"Para nemam, a strah me je da se ne smrznemo. Ova kuća je trošna, građena 1937. i hladnoća ulazi na sve strane", priča Živka.

Stigla prva kada: Dom bez kupatila
 

Iako je njihov dom neuslovan, zahvalna je ženi koja joj je izdala stan. Greju samo kuhinju, dok je u ostalim prostorijama hladnije nego napolju. Soba za spavanje opremljena je skromno, ali, kako kaže, bar deca imaju gde da napišu domaći zadatak i prespavaju. "Ništa od stvari nije naše. Imam samo jedno ćebe i jorgan. Nas tri spavamo na jednom ležaju... Hoću da iškolujem decu, a još dugujem novac za njihove knjige", objašnjava ova namučena žena kojoj s jedne strane bolest ne dozvoljava da radi, a s druge manjak školske spreme zatvara joj sva vrata.

Sudbina se surovo poigrala sa Živkom kada je otkriveno da joj bubreg otkazuje zbog tumora.

"Odstranjen mi je bubreg, a onda mi je pre nekoliko meseci ustanovljeno da mi je obolela i kičma, pa je lekar zakazao hitnu operaciju. Od tada više nisam sposobna za rad", priča Živka koja je dotad čuvala nepokretne starice i brinula se o njima da bi zaradila za hleb. Lekar je Živki posle operacije

Kontakt

Svi koji žele da pomognu Živki Stanojević i njenim ćerkama mogu da joj se obrate na adresu: Ulica 18. maja broj dva, 11280 Progar ili na mobilni telefon: 00381 64 070 18 92. Kao i uvek "Vesti" su vam na usluzi: 00381 11 31 93 771 ili 00381 11 3193 773.

kičme rekao da može doživotno da ostane nepokretna ako ne nosi ortopedski steznik LordoLoc za lumbalni deo kičme, ali on košta 8.000 dinara.

"Ali ja nemam od čega da ga kupim, i sve mi je gore. Ni preostali bubreg ne radi dobro, kažu pun je kamenja, ali lekove Rovatinex ne uzimam, jer ne mogu da ih platim. Dobijem tek koji dinar što pomognem jednoj starici, ali to je sitno, a dugovi rastu - priča Živka koja je nedavno uzela na zajam metar drva, a zna da je to količina za svega dve nedelje. Kaže, štedeće da potraju bar mesec dana.

- Jedna ćerka je išla na rekreativnu nastavu i još dugujem 6.500 dinara, a za drugu košta 17.500 dinara i mada u školi kažu da može da ide u pola cene, ja ni taj novac ne mogu da im obezbedim - jada se Živka, kojoj su najpotrebniji hrana, sredstva za higijenu, ogrev, plinska boca, ćebad, jorgani, ali i pribor za školu, odeća i obuća za decu...

-Moje devojčice nemaju ni čizme, ni zimsku odeću. Ova mlađa ide u školu sa tankom jaknom, a ne može ni da je zakopča, jer je rajsfesluš pokvaren - kazuje ova žena, a skriva od nas da i ona ide u letnjim patikama do bolnice. Deca su joj i najveća ljubav i najveća briga. Dobri su đaci i najgore joj je kada u školu odu gladne. Sa hranom pokušava da se snađe, a vešta je da od tri krompira napravi i čorbicu i jelo. "Nemam ništa drugo, samo krompir i pirinač, pa to skuvam sa malo luka", priča Živka koja i hleb uzima u pekari "na crtu". A bila bi srećna ako bi neko hteo da joj pomogne. Vremena jesu teška, ali veruje da još ima humanih i plemenitih ljudi.

Bez dinara

- Otac ne daje ništa deci, ali ne mogu ni da mu tražim, ne radi nigde, a živi u udžerici koja samo što mu se ne sruši na glavu. Od familije imam teško bolesnog brata u Ugrinovcima. U ovoj kući gde smo sada, je bolje nego kod prethodnog stanodavca. Tamo mi je socijalna pomoć odlazila na stan i struju. Računi su bili veliki, jer mi je gazda uračunavao i svoju potrošnju električne energije - kaže Živka.

 

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Spas za nevoljnike
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online