Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Nedelja 04.06.2017.
18:15
K. Nedeljković - Vesti - Foto: A. Čukić A

Spas za nevoljnike

Nedavno smo pisali da je plemenita B. G. iz Adelejda, posredstvom naše sidnejske redakcije, poslala 400 dolara, od kojih je po 200 dolara namenila narodnim kuhinjama DO "Majka devet Jugovića" iz Gračanice i Živki Stanojević (52) iz Progara kod Surčina, a danas beležimo njihova uručenja.

A. Čukić
Zahvalna: Živka Stanojević

Po ovaj dar u naše beogradsko Dopisništvo, prvo je stigla Živka Stanojević, samohrana majka 12-godišnje Sanje i desetogodišnje Dušice, koja se pre dve zime našla na ulici sa decom, posle 13 godina braka, kada ju je suprug isterao iz stana. Iskreni osmeh na licu, prepun zahvalnosti, ukazao se istog časa kada se u njenim rukama našla ova vredna pomoć.

- Ovo za nas nije samo novac, ovo je spas i to iz više razloga. Koliko sam samo zahvalna, teško je rečima opisati. Prošlog puta kada sam bila u "Vestima", kako bih preuzela donaciju Milenka Šipke iz Švajcarske, rekla sam da ću ćerki kupiti naočare, međutim, čim sam stigla kući, na stolu je stajala opomena da će mi zbog duga isključiti struju. Nisam imala kud, morala sam to da platim, da ne sedimo u mraku strahujući od zmija koje su nam se uvukle u kuću. Zahvaljujući toj dobroj ženi, Bog joj je podario svaku sreću, sada ću moći ćerki da kupim naočare za vid, isto tako i nešto od lekova, ali i prolećnu obuću za Sanju i Dušicu, jer im se pocepalo ono što imaju, a ja nisam imala od čega da im kupim novu. Naravno, biće to neke najjeftinije i skromne patikice, ali njima će mnogo značiti. Da se više ne stide u školi od svojih vršnjaka što im je obuća pocepana - iskreno će Živka.

www.narodnekuhinjekim.com
Svetlana Stević ispred eparahijske prodavnice Metoh

Navodi da sve što imaju od garderobe nisu kupile, već dobile na poklon od naših plemenitih čitalaca, kojima će večno biti zahvalne i koje će odreda spominjati u svojim molitvama.
Samo dan kasnije, naše Dopisništvo posetio je i Petar Kilibarda, saradnik DO "Majka devet Jugovića" iz Gračanice, kako bi preuzeo prilog B. G. iz Adelejda, ali i prethodno pristigle donacije, od 650 evra koju je prikupila penzionerka Stana Jovanović iz Minhena, kao i 100 dolara anonimnog donatora iz Australije. Dobročiniteljima sa dalekog kontinenta, kao i Nemačke, uputio je iskrenu zahvalnost, jer ne zaboravljaju na svoj ugroženi narod na Kosmetu i svojim dobročinstvima pružaju i moralnu podršku svima onima koji i danas opstaju na vekovnim ognjištima srpskog naroda.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

- Stanje u narodnim kuhinjama je stabilno, mada je broj korisnika u blagom porastu. To nije problem, jer ima dovoljno namirnica kojima mogu da se podmire njihove potrebe, a posebno od kada su naši samoodrživi projekti zaživeli. Na radost svih nas, krajem februara svečano je otvorena i počela sa radom eparhijska prodavnica Metoh u kojoj se prodaju proizvodi manastira iz naše eparhije, kao i proizvodi dobijeni na našem poljoprivrednom dobru. Mogu vam reći da smo prezadovoljni kako funkcioniše. Naravno, ništa od svega toga ne bismo mogli sami. Hvala svima onima koji su doprineli da ova prodavnica počne sa radom, a među njima, pored vaših čitalaca, podršku su nam pružile i humanitarne organizacije Solidarnost za Kosovo i Srbi za Srbe - ispričao nam je Petar Kilibarda.

Garderoba iz Ciriha

Nesrećna Živka nije mogla ni da nasluti da novčani dar iz Adelejda nije jedini poklon koji ćemo joj uručiti, jer je u međuvremenu, u naše Dopisništvo, plemenita penzionerka Ksenija Naumović iz Ciriha donela nekoliko sasvim novih majica za devojčice.
- Dušica i Sanja će se raspametiti kada im donesem ove majčice. Znam da će skakati od sreće. Temperature su već skočile, a majice i to još nove, i više su nego dobrodošle, sama to ne bih mogla da im priuštim. Zahvalite se u naše ime mnogo gospođi Kseniji i poručite da nas je mnogo obradovala. Dok sam živa neću nikoga zaboraviti - rekla je Živka Stanojević.






 

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Ništa bez vaše podrške
HUMANITARNI MOST Radost u skromnom domu
HUMANITARNI MOST Recept iz srca jednog kuvara
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online