Četvrtak 04.11.2010.
15:52
D. Marković - Vestionline

U zemljotresu oštećen i manastir Žiča

Voda za piće u Kraljevu, prema procenama Zavoda za javno zdravlje još uvek nije za piće zbog zamućenosti, a mnoge prodavnice ne rade, jer su oštećene, ili su ostale bez robe koja se u zemljotresu rušila i lomila sa rafova.


Gradske ulice su očišćene od šuta i crepova, ali vlasnici starih kuća u Kraljevu imaju pune ruke posla na izbacivanju polomljenih stvari, maltera i greda iz svojih domova.
Đaci i dalje ne idu u školu.

Prema rečima ministra za prosvetu Žarka Obradovića, koji je juče obišao Kraljevo mogući su i produžen raspust, smanjenje gradiva, ili produžetak školske godine. U potresu su najveću štetu pretrpele OŠ "Četvrti kraljevački bataljon" i zgrada Gimnazije.


- Ovo ne može biti samo stvar ovog grada, a mi ćemo u prosveti preduzeti da se sistem obrazovanja što pre uspostavi - rekao je Obradović.

On je dodao, da u Kraljevu ima 98 školskih objekata na području grada, ali i da ima dosta isturenih odeljenja po selima. Obradović je kazao, da su određene komisije arhitekata i statičara da procene bezbednost svih školskih objekata u Kraljevu. Posle pomoći Vlade od pet hiljada dinara, juče je Ministarstvo za prosvetu uplatilo dva miliona, dok je Aleksandar Šapić zamenik gradonačelnika Beograda dokom boravka u Kraljevu juče kazao da pet miliona stiže od grada Beograda.


Ministar za kulturu Nebojša Bradić juče je obišao manastir Žiču koji je takođe oštećen u zemljotresu. Stradao je severni zid manastira, živopis na ulaznoj kuli u manastir, kao i fasada vladičanskog dvora.


- Ministarstvo će obezbediti dodatna sredstva za popravku napukle fasade na severnoj strani ugroženi živopis i fasadu vladičanskog dvora. S obzirom da se manastir Žiča nalazi na listi UNESCO-a, ja sam već sa ljudima iz ove međunarodne organizacije vodio razgovore. Dosadašnji stručni nadzor posle zemljotresa ukazao je da postoje ozbiljna oštećenja na manastiru i ovo ministarstvo će izdvojiti sredstva za njihovo saniranje - rekao je Bradić.

2024 © - Vesti online