Nedelja 31.10.2010.
10:32
Srna

Patrijarh u CG: Narodu Nemanjića niko ništa ne može

Patrijarh prvo obišao manastir Đurđevi stupovi kod Berana

Patrijarh je posetu Crnoj Gori počeo obilaskom manastira Đurđevi stupovi kod Berana u pratnji episkopa budimnjansko - nikšićkog Joanikija.

Blagosiljajući Crnu Goru kao svetu zemlju Nemanjića i hram Nemanjića u Beranama, patrijarh Irinej je poručio da "niko ne može protiv onog naroda koji je sa Bogom i svetima".

"Narod koji se drži puta Božijega, svoje vere, svetoga predanja i tradicije, i to ne obične vere i predanja, nego vere pravoslavne i predanja jevanđeljskog, svetosavskog, kosovskog, taj narod, verujem uz pomoć Božju, neće propasti", poručio je srpski patrijarh sinoć u Beranama.

Patrijarh je rekao da doček koji mu je priređen u Beranama mnogo govori o narodu, vladiki Joanikiju i sveštenstvu. "Ovo što vidim večeras ovde, govori da je ovo neko blagosloveno vreme, vreme koje Gospod želi i svi slavni Nemanjići", rekao je patrijarh Irinej.

Posle posete Beranama, patrijarh je na Cetinju prisustvovao prazničnom bdeniju. Danas, na dan praznika Svetog Petra Cetinjskog služie Svetu patrijarašku liturgiju u Cetinjskom manastiru, uz sasluženje više arhijereja, sveštenstva i naroda.

Patrijarh Irinej će sutra u manastiru Ždrebaoniku kod Danilovgrada, celivati mošti Svetog Arsenija, drugog arhiepiskopa srpskog, naslednika Svetog Save, na čijem se tronu nalazi kao patrijarh srpski.

Patrijarh bi sutra trebalo da poseti i manastir Ostrog gde će celivati mošti svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca, mitropolita zahumsko-hercegovačkog.

2024 © - Vesti online