Utorak 17.11.2009.
12:00
J. L. Petković - Vesti

Srbi izgubii vlast u dve opštine

Vežbanje demokratije: Biračko mesto u Čaglavici
Većina Srba na Kosovu je poslušala preporuku Vlade u Beogradu i nije se odazvala na poziv za lokalne izbore koje su raspisale privremene institucije. Prema prvim rezultatima, Srbi su dobili vlast u tri novoformirane opštine, ali su je izgubili u dve u kojima čine većinu.


Uhapsili šest osoba


Predstavnici Kosovske policijske službe (KPS) saopštili su da su u nedelju na severu Kosova u tri odvojena slučaja uhapsili šest osoba koje su ometale izborni proces u tom delu pokrajine.

U Gračanici, gde je glasalo 23,62 odsto od upisanih birača, pobedila je Samostalna liberalna stranka, a za predsednika novoformirane opštine izabran Bojan Stojanović. Srbi su pobedili i u dve nove opštine sa srpskom većinom u okolini Gnjilana, iako je i tamo odziv bio slab.


U Štrpcu, gde Srbi čine 70 odsto stanovništva, na birališta je izašlo 30,91 odsto ljudi, i to više Albanaca, čime su i dobili većinu odbornika u skupštini. Predsednik te opštine, Zvonko Mihajlović, koji je na tu funkciju stupio nakon izbora koje je raspisala Srbija, kaže da nastavlja sa radom i očekuje od države da se umeša u rešavanje nastalog problema.


Na redu decentralizacija?


Ministar za KiM Goran Bogdanović smatra da organizatorima nelegitimnih izbora nisu pomogle ni brojne manipulacije na glasačkim mestima kako bi uvećali broj srpskih glasača.
- Mora da se ima u vidu i veoma važna činjenica da je u srpskim opštinama izašlo daleko više albanskih nego srpskih birača. Sada je svima jasno da se mora zajednički raditi i razgovarati o legitimnoj decentralizaciji zasnovanoj na istinskim potrebama srpske zajednice - zaključio je Bogdanović.

- Naša lokalna samouprava nastavlja normalno sa radom. Ukoliko pokušaju da nas oteraju mi ćemo se tome suprotstaviti. Međutim, od države očekujemo da se aktivnije uključi i pomogne da Srbi zadrže vlast u Štrpcu, naravno ukoliko joj je to u interesu - kaže Mihajilović.


On dodaje da za sada nije dobio nikakvo obaveštenje da se raspušta dosadašnja samouprava, ali "prete da će da nam naškode i da nas oteraju".


- Posebno je pitanje i kako će se država ponašati prema onim Srbima koji takoreći imaju dva poslodavca. Učestvuju u srpskoj vlasti, a paralelno su se kandidovali na ovim izborima i rade protiv svoje države - priča Mihajilović.


Inače, Albanci su dobili većinu odbornika i u Novom Brdu, gde Srbi takođe čine većinu.


Sve ukupno, odziv na glasanje je bio slab, jer je na Kosovu glasalo nešto više od 45 odsto od 1,5 miliona birača.

2024 © - Vesti online